Indové truchlí. Tělo znásilněné dívky se vrací domů

Dillí - Desetitisíce Indů vyšly na smuteční pochody po smrti brutálně znásilněné dívky, která se v těchto dnech stala symbolem všech ženských obětí násilí v zemi. Třiadvacetiletá dívka zemřela v pátek v noci v nemocnici v Singapuru. Policisté jen několik hodin poté šestici podezřelých útočníků obvinili z vraždy, hrozí jim trest smrti.

Dívčino mrtvé tělo bylo vypraveno na cestu zpět do Indie. Soustrast pozůstalým vyjádřili nejvyšší představitelé země včetně premiéra Manmóhana Singha a prezidenta Pranába Mukherdžího, který zesnulou ženu označil za „skutečnou hrdinku“.

V indické metropoli panovala z obavy před násilnými protesty přísná bezpečnostní opatření. Policie uzavřela velké oblasti uvnitř vládní čtvrti a v okolí památníku Indická brána v centru města. Právě tam probíhaly před Vánocemi velké demonstrace, během nichž utrpěly zranění desítky lidí a jeden policista přišel o život. Příslušníci pořádkových sil proti jejich účastníkům zasahovali slzným plynem a vodními děly. Uzavřeno je také nejméně deset stanic metra.

Premiér Manmóhan Singh:

„Máte mé slovo, že naše vláda chce přivést viníky před spravedlnost co nejdřív. Vytvořili jsme komisi pod vedením bývalého ministra spravedlnosti, která má navrhnout možné změny v ochraně žen před zločiny.“

Ministr vnitra apeloval na to, aby lidé památku zesnulé ženy uctili poklidně. „Prosím, nechoďte do ulic,“ žádal. Ke klidu vyzval rovněž šéf policie v Dillí. Obyvatelé metropole se zatím scházejí v parku Džantar Mantar a Ramlila, kde policie shromáždění povolila. Akce mají zatím spíš smuteční charakter: na ulicích se objevují věnce, květiny a zapálené svíčky.

Premiér Singh prohlásil, že rozhořčení lidí chápe a že případ brutálního znásilnění by měl být podnětem ke změnám týkajícím se ochrany žen před násilím. „Možná prohrála svůj boj o život, ale na nás teď je zajistit, aby její smrt nebyla zbytečná,“ uvedl.

Případ nutí indickou vládu k debatě o mimořádném trestu. Nejvyšší sazbou pro pachatele znásilnění je nyní doživotí. Ministr vnitra Šinde už ale hovořil o možnosti tvrdšího trestu v mimořádně brutálních případech.

Šestice podezřelých byla dosud stíhána za znásilnění, nyní přibylo obvinění z vraždy. V případě, že budou odsouzeni, jim hrozí až trest smrti. V Indii se nicméně trest smrti vykonává jen výjimečně, od roku 2004 byly popraveny pouze dvě osoby - muž, který znásilnil a zabil školačku, a jediný z atentátníků, který přežil teroristické útoky v Bombaji z roku 2008.

Útok na mladou ženu, studentku medicíny, se odehrál 16. prosince. Skupina mužů ji zbila železnými tyčemi a znásilnila v autobuse, kterým cestovala se svým přítelem. Také jeho násilníci zbili. Dívka utrpěla závažná poranění a začaly jí selhávat životně důležité orgány. V polovině tohoto týdne byla po deseti dnech hospitalizace v nemocnici v Dillí převezena ke specializované léčbě do Singapuru.