Co nejde po dobrém, půjde po zlém: Učitelé se učí střílet

Salt Lake City - Jak skrytě nosit nabitou pistoli, jak ji použít, jak zabít útočníka a zachránit sebe i studenty. To bylo hlavním námětem semináře, který pro učitele, školníky a další pracovníky škol zdarma uspořádaly střelecké asociace v americkém Utahu. „Zločince jen tak neodzbrojíme, tak pojďme dát zbraně do rukou těch hodných,“ vysvětluje instruktor Clark Aposhian.

Střelecké kurzy pro učitele se nekonaly sice poprvé, dříve však o ně nebyl přiliš velký zájem. Utah je přitom jedním z mála amerických států, kde zákony umožňují nosit střelné zbraně do školních prostor.

„Zločinci si vybírají školy záměrně, protože to je snadný cíl. Ale kdyby věděli, že jsou učitelé připravení, moc by je to netáhlo,“ zdůvodňuje svou účast učitelka Jona Tuttleová, jedna z dvou stovek frekventantů kursu. Ozbrojení učitelé by podle aktivistů bojujících za právo nosit zbraň mohli do budoucna zabránit tomu, aby se opakoval nedávný masakr v Newtownu, jemuž nakonec padlo za oběť 28 lidí.

Střelecká instruktáž pro učitele v Utahu
Zdroj: ČT24

Předvánoční masakr postavil Američany před otázku, jak šílené střelce zastavit. Návrhy se radikálně liší, jedno ale mají společné: něco takového už se nesmí opakovat. Recept odpůrců zbraní v čele s prezidentem Barackem Obamou je přitom opačný: Zakázat ty nejsmrtonosnější automatické zbraně, které na jedno stisknutí spouště vypálí třicet nábojů. Že jich je v oběhu dost, dokazují zbrojní amnestie: v Los Angeles se jich tento týden vrátilo 75; k tomu 900 pistolí, 700 pušek, 360 brokovnic i jeden granátomet.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Probíhající diskuse ale naopak přiměla jiné Američany zásobovat se ve velkém: hlavně municí do sporných automatů. Majitel jednoho obchodu se zbraněmi Chris Coad například říká, že prodal během tří dnů zásoby na tři a půl roku. V některých případech musel prodej omezit na pět balení na hlavu. 

Snahy omezit držení zbraní tak paradoxně rozpoutaly závody ve zbrojení. Ozbrojení civilistů dokládá i sporný počin regionálních novin Journal News z New Yorku: zveřejnily interaktivní mapu se jmény a adresami držitelů zbrojních průkazů. Domů, kde zbraně nejsou, je minimum.

Vydáno pod