Rusko tlačí Sýrii k řešení, bude jednat s tamní opozicí

Moskva - Rusko přizvalo hlavního šéfa syrské opozice Ahmada Muáze Chatíba na bilaterální jednání o řešení krize v Sýrii. Sdělil to dnes agentuře Ria-Novosti náměstek ruského šéfa diplomacie Michail Bogdanov. Setkání by se podle ruských diplomatů mohlo uskutečnit v Moskvě, nebo mimo Rusko – v úvahu připadá Ženeva či Káhira.

Národní koalice sil revoluce a syrské opozice (NCSROF) ve čtvrtek prohlásila, že chce pomoci k pokojnému předání moci v zemi. Jako podmínku si ale klade vyloučení prezidenta Bašára Asada a jeho blízkých z celého procesu. Ozbrojené povstání proti Asadovu režimu si za 21 měsíců podle exilové opoziční Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) vyžádalo přes 45 tisíc obětí. Ve středu prý při násilnostech zahynulo dalších 118 lidí. Přicházejí také zprávy o dalších útěcích syrských činitelů.

Rusko platí za jednoho z největších a současně posledních podporovatelů Asadova režimu. K rozhovorům ve čtvrtek na ruské ministerstvo zahraničí dorazil náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po setkání s Mikdádem zopakoval ruské stanovisko, že konflikt v Sýrii nesmí být řešen silou, nýbrž jen širokým vnitrosyrským dialogem.

V sobotu má v ruské metropoli s Lavrovem jednat zvláštní emisar OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Brahímí. Na programu schůzky budou podle Moskvy především Brahímího plány na zprostředkování poklidného předání moci v Sýrii a na ukončení násilí.

Brahímí se tento týden sešel s částí syrské opozice, kterou Damašek toleruje. Ve čtvrtek vybídl k vytvoření přechodné vlády v Sýrii. Moc by vykonávala během přechodného období do voleb a do té doby by jí zůstaly všechny pravomoci, uvedl Brahímí, podle nějž je v Sýrii třeba provést „skutečnou změnu“.

Vydáno pod