Drážďany budou na seznamu UNESCO ještě rok

Berlín - Nábřeží Labe v Drážďanech zatím zůstane na prestižním seznamu památek světového kulturního dědictví UNESCO. Rozhodnutí padlo na výročním zasedání Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu v kanadském Québecku. O vyškrtnutí drážďanského nábřeží se začalo mluvit po té, co se město rozhodlo vybudovat masivní most v historické části města. To se UNESCu nelíbilo, a proto saská metropole skončila na seznamu ohrožených památek.

Drážďanští radní si ale oddechnout nemohou, komise UNESCa totiž rozhodla, že Drážďany musí stavbu kontroverzního mostu zastavit. V případě, že to neučiní, bude nábřeží za rok definitivně vyškrtnuto.

Vedení drážďanské radnice ale rozhodnutí kritizuje jako chybné, nepochopitelné a nespravedlivé. Ve skutečnosti to znamená, že německé město o titul přijde. Radnice totiž stavbu čtyřproudého mostu za 160 milionů eur zastavit nehodlá.

Referendum, spory, červený seznam a dopravní zácpy

V roce 2005 totiž Drážďany kvůli stavbě mostu, která se plánuje od roku 1996, uspořádaly referendum. Většina obyvatel - 68 % - se tehdy vyslovilo pro most, který by měl vyřešit složitou dopravní situaci ve městě.

O rok později UNESCO umístilo Drážďany na červený seznam ohrožených památek. To odstartovalo řadu soudů a sporů mezi všemi aktéry. Nicméně i přes to se most od loňského listopadu staví.

UNESCO navrhlo postavit místo mostu pod Labem tunel. Radnice to ale odmítá, náklady jsou příliš vysoké a navíc by ho nemohli používat chodci a cyklisté. Jediný ústupek ze strany Drážďan bylo to, že mostní konstrukci nechalo vedení města odlehčit, aby byla méně masivní.

Na seznamu je 851 prominentních položek

Seznam světového kulturního dědictví UNESCO nyní obsahuje 851 položek ze 141 zemí, a to včetně 12 památek z ČR a pěti ze Slovenska. Zasedání výboru světového kulturního dědictví UNESCO v Québeku končí 10. července.

Zařazení na listinu světového kulturního dědictví znamená velmi často posílení zájmu turistů o danou lokalitu - mimo jiné i díky tomu, že UNESCO každoročně vydává mapu lokalit zařazených mezi světové kulturní dědictví.

Na seznam UNESCa se nedostává lehce

Mezinárodní výbor UNESCO rozhoduje o zařazení konkrétní památky na svůj seznam ve čtyřech kolech. V prvním kole je pouze po formální stránce zkontrolována zaslaná dokumentace.

Podstatné je kolo druhé, ve kterém experti z Mezinárodní rady památek a historických sídel zhodnotí danou lokalitu. Součástí hodnocení je i návštěva některého ze zástupců rady na místě.

Dříve byly tyto návštěvy prováděny inkognito. Postupem času však byly inspekce odkryty a na jejich zabezpečení se podílí i uchazeči.

Ve třetím, rozhodujícím kole zasedá předsednictvo mezinárodního výboru, které buď doporučí plenárnímu zasedání zařazení či odmítnutí památky. Může také navrhnout doplnění dokumentace nebo odložení návrhu do budoucna.

Definitivní slovo má plenární zasedání, které se schází každoročně začátkem prosince.

Vydáno pod