Urbi et Orbi: František prosil o odvahu pro státníky, aby nešířili konflikt

Urbi et Orbi. Papež vyslovil podporu všem běžencům světa (zdroj: ČT24)

Pokoj všem zemím Blízkého východu a nejen jim vyprošoval při velikonočním poselství Urbi et Orbi papež František. Odsoudil také sobotní zabíjení v Sýrii, při kterém podle jeho slov šlo o další nečestný útok na prchající. Zemřelo při něm 112 lidí. Hlava Římskokatolické církve prosila rovněž o odvahu pro světové politiky, aby hledali možnosti k zastavení konfliktů.

 „Zmrtvýchvstalý pán doprovází na cestě ty, kdo jsou nuceni opouštět svou vlast kvůli ozbrojeným konfliktům, teroristickým útokům, hladu a utlačujícím režimům,“ vyslovil František podporu všem uprchlíkům na světě.

Papež František při požehnání Městu a Světu
Zdroj: Stefano Rellandini/Reuters

„Ať daruje odvahu státním představitelům vyhýbat se rozšiřování konfliktů a zamezovat obchodování se zbraněmi,“ prosil papež Boha se slovy podpory pro všechny, kdo v těchto dnech aktivně usilují o úlevu a útěchu civilním obyvatelům Sýrie. „Jsou obětí války, jež nepřestává šířit hrůzu a smrt,“ podotkl ke konfliktu papež.

Vedle prosby o útěchu a úlevu lidem v Sýrii prosil papež také o ochranu pro Jižní Súdán, Somálsko a Kongo, kde jsou lidé „pořád vystaveni násilí a hladu“. Zklidnění žádal i pro Ukrajinu, „stále poznamenanou konfliktem a krveproléváním“.

Sýrie Františka znepokojuje opakovaně

Při velikonočním poselství papež obvykle vyjadřuje znepokojení nad konflikty a vyzývá svět k jejich ukončení. Také loni se papež František vyslovil pro urovnání konfliktů v Sýrii i v dalších zemích, odmítl teroristické útoky a přimlouval se za poskytnutí pomoci imigrantům.

Ilustrační foto
Zdroj: Stefano Rellandini/Reuters

Požehnání Městu a světu papež pronáší obvykle na Boží hod vánoční a velikonoční či po svém uvedení do úřadu. Nynější papež František v roce 2013 změnil praxi svých předchůdců, když vynechal pozdravy věřících v několika desítkách jazyků. Předtím zněla mezi šedesátkou jazyků na Svatopetrském náměstí také čeština.

Velikonoce nejsou jen květiny. Nehleďme do zdi, vyzval papež při dopolední mši

Už dopoledne na Boží hod velikonoční sloužil papež před vchodem do baziliky mši, na níž se tradičně nepřednáší kázání, a proslov se přesouvá až k polednímu poselství. Letos se od tohoto zvyku odchýlil a při bohoslužbě improvizované kázání pronesl. Snažil se v něm dodat věřícím naději v době, kdy se ve světě stále odehrává tolik tragédií a válek.

„Jestliže pán (Ježíš) vstal (z mrtvých), jak to, že se tyto věci dějí?“ tázal se papež a zmínil se o nehodách, nemocech, kupčení s lidmi, mstě a nenávisti. S poukazem na bohatou květinovou výzdobu na náměstí pak řekl: „Velikonoce, to není pouze oslava s mnoha květinami. To je hezké, ale není to jenom to. Velikonoce přinášejí uprostřed tolika neštěstí výzvu pohlédnout dál, říci si - nehleďme do zdi, tam je obzor, tam je život, tam je radost.“