Základ novodobých česko-izraelských vztahů se zrodil před 90 lety. Postaral se o to TGM

Devadesát let od Masarykovy návštěvy v tehdejší britské Palestině (zdroj: ČT24)

Přesně před 90 lety končil československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk návštěvu tehdejší britské Palestiny. Právě tam v roce 1927 vyvrcholila jeho cesta po Blízkém východě, která položila základ nadstandardních vztahů dnešní České republiky a Izraele.

Obtížný problém však spatřuji v tom, že Židé asi sotva kdy nabudou majority v té zemi. Proti číselné převaze Arabů se asi sotva kdy dá něco udělat.
Tomáš Garrigue Masaryk

Během své týdenní cesty navštívil TGM velká města i svatá místa všech tří náboženství. Přestože cesta nebyla oficiální, československému prezidentovi se všude dostalo královských poct - ve starověkém Jeruzalémě, přímořské Haifě nebo tehdy mladičkém Tel Avivu.

Jedenáct let po této historické návštěvě vznikl v zemi kibuc Kfar Masaryk. O hlubokou památku slavného příjmení se postaral i prezidentův syn, když po druhé světové válce jako ministr zahraničí organizoval utajenou vojenskou pomoc rodícímu se židovskému státu.

Většina velkých izraelských měst má Masarykovo náměstí nebo ulici.

„Ben Gurion (první izraelský premiér) řekl několikrát veřejně, že kdyby nebylo v roce 1948 československé pomoci, nebyl by dnes stát Izrael,“ připomněl česko-izraelský letecký veterán Hugo Marom. 

Uložit

Vydáno pod