Po útoku na evakuační konvoj s šíity u Aleppa zemřelo 126 lidí

Sobotní explozi u evakuačního konvoje s šíity mířícími do oblasti syrského Aleppa nepřežilo 126 lidí. Oznámila to v neděli exilová organizace ochránců lidských práv (SOHR). Podle stále se upřesňujících zpráv je mezi mrtvými 68 dětí a 13 žen. Výbuch měl způsobit sebevražedný atentátník v autě naloženém třaskavinami.

„Sebevražedný atentátník řídil nákladní auto označené jako auto s humanitární pomocí a nechal ho vybuchnout v blízkosti 75 autobusů,“ uvedla SOHR. Dodala, že exploze se odehrála na západním předměstí Aleppa. 

Podle Ramího Abdar Rahmána ze SOHR je 109 obětí ze šíitských vesnic Fúa a Kafrája, zbylí mrtví jsou humanitární pracovníci a povstalci.

V celém konvoji bylo podle AFP asi 5000 osob evakuovaných v pátek z obcí Fúa a Kafrája. Jejich evakuace je součástí výměny, v jejímž rámci se přemisťují civilisté i opoziční bojovníci ze čtyřech obléhaných měst a vesnic. Výměna se týká šíitských obcí Fúa a Kafrája, jež dlouhodobě obléhali povstalci, a měst Zabadání a Madájá, které obléhala syrská armáda.

Hrůzná a zbabělá akce

Papež František ve svém nedělním velikonočním poselství hovořil o nečestném útoku na prchající. České ministerstvo zahraničí na twitteru útok na autobusy s uprchlíky u Halabu odsoudilo a zdůraznilo, že „je nutné hledat politické řešení krize a spojit se v boji proti terorismu“.

Koordinátor humanitárních operací OSN Stephen O'Brien řekl, že je touto „hrůznou a zbabělou“ akcí zděšen.

Francouzské ministerstvo zahraničí označilo útoky na civilisty za nepřijatelné a vyzvalo k ochraně evakuovaných lidí a k respektu mezinárodních humanitárních zákonů. 

Rebelové dohlížejí na evakuaci lidí z šíitských vesnic Fúa a Kafrája
Zdroj: Ammar Abdullah/Reuters

Syrští aktivisté dříve oznámili, že evakuace civilistů a opozičních bojovníků byla zablokovaná. Výměna se zastavila v oblasti severosyrského Aleppa, kde čekají na odvoz stovky lidí, uvedla exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR).

Podle ní jde o rebely i civilisty, kteří v pátek vyjeli z Madáji a míří do provincie Idlib. Stejně tak měli být do Idlibu převezeni povstalci ze Zabadání, ale ti prý zatím čekají na záruku bezpečného přesunu.

O evakuaci čtyř lokalit se vyjednávalo dlouho. Dohoda byla ohlášena v březnu a podílel se na ní Írán jako spojenec Damašku a Katar, který podporuje opozici.

Z Fúji a Kafráji má podle dohody odejít asi 16 tisíc šíitských občanů, ze Zabadání a Madáji pak všichni sunnitští povstalci a jejich rodiny. Podle SOHR byla evakuace šíitských vesnic rozvržena do 60 dní.

Ve všech čtyřech lokalitách je podle OSN vystaveno obtížené humanitární situaci na 60 tisíc lidí. V pátek zahájilo evakuaci podle SOHR asi 7200 lidí, z toho 5000 z dvou šíitských vesnic a 2200 z měst Zabadání a Madájá. Podle SOHR i syrské televize byl proces evakuace v sobotu večer obnoven.