Vražedné odpadky. Na Srí Lance pohřbily desítky domů, 19 lidí zemřelo

Nejméně 19 lidí včetně několika dětí zahynulo ve srílanském hlavním městě Kolombu, kde se v pátek zřítila hora odpadků na desítky domů. Řada dalších osob utrpěla zranění. K tragédii došlo na předměstí srílanské metropole.

Více než devadesátimetrová hromada nejrůznějšího odpadu se hnula po předchozích záplavách. Kolaps přišel ale až v momentě, co na ní v pátek večer místního času vypukl požár.

Podle svědků může být zavaleno kolem stovky domů. „Slyšeli jsme ohlušující zvuk. Bylo to jako hrom. Dlažba v našem domě popraskala, pak se přivalila černá voda,“ sdělil agentuře Reuters jeden z místních obyvatel.

Vojáci a policisté stále pokračují v prohledávání trosek. Podle BBC se pohřešují asi dvě desítky lidí. Není tak vyloučeno, že mrtvých bude více. Situaci navíc zhoršuje trvající požár.

Odpadky zasypaly domy na Srí Lance
Zdroj: Reuters/Dinuka Liyanawatte

Obří skládka odpadu, která slouží pro celé hlavní město, byla už v minulosti terčem kritiky coby potenciální zdroj nebezpečí pro obyvatele žijící v jejím okolí. Podle AFP přibývalo na skládce 800 tun odpadu denně a vláda ji plánovala přesunout.

Vydáno pod