L.A. měnilo jídlo za zbraně: Sešlo se jich přes 1300

Los Angeles – Nabídku výměny zbraní za jídlo využily ve středu v Los Angeles stovky lidí. Pravidelná akce, při níž policisté nabízejí za pistole a pušky poukázky k nákupu v obchodech s potravinami, se zde koná už od roku 2009 vždy v květnu. Tentokrát ale město zorganizovalo mimořádný vánoční výkup kvůli nedávnému masakru na základní škole v Newtownu.

Lidé dostávali poukázky v hodnotě 200 dolarů (3 800 korun) za automatickou zbraň a 100 dolarů za běžnou pistoli či pušku. Policisté nakonec v bezmála čtyřmilionovém městě shromáždili 1 366 střelných zbraní. To je zhruba o tři stovky méně než při pravidelném květnovém výkupu. „Všichni stále truchlíme nad tou tragédií… Je spousta věcí, které můžeme udělat. Tohle je jen jedna z nich,“ řekl starosta Los Angeles Antonio Villaraigosa. Podobně mimořádná akce se konala před několika dny v San Diegu.

Zatímco politici v Los Angeles, Bostonu či Detroitu, kde se pravidelné výkupy zbraní pořádají, jsou přesvědčeni o jejich účinnosti na snížení pouliční kriminality, někteří experti tvrdí opak. Národní výzkumná rada ve své zprávě na toto téma uvádí, že lidé se při výkupech zbavují starých, mnohdy zděděných zbraní, které nebývají používány k páchání trestných činů.

Americký zpravodajský portál Journal News zveřejnil mapu se jmény i adresami všech držitelů zbraní ve třech okresech ve státě New York - Westchester, Rockland a Putnam. Byť jde v tomto případě o veřejně dostupnou informaci, kritici tvrdí, že list tímto způsobem pomáhá zločincům. Ti prý dostali krásný návod, kde se mohou dostat ke zbraním a v kterých domech mohou naopak loupit bez obav, že je majitel zastřelí.

Držitelé zbraní v okrese Rockland ve státě New York
Zdroj: ČT24/www.lohud.com
Vydáno pod