Přímé lety mezi Čínou a Tchaj-wanem obnoveny

Peking/Taipej - Čína a Tchaj-wan po víc než půl století obnovily pravidelné letecké spojení. První letadlo s asi 250 lidmi odstartovalo z jihočínského Kuang-čou. Lety spojí 5 hlavních čínských měst s osmi tchaiwanskými letišti. Zatím jenom o víkendech. I tak je to ale důkaz oteplování vztahů. Peking totiž nezávislost Tchaj-wanu stále odmítá a ostrov považuje za součást Číny.

První vlaštovka pravidelných letů na trase Kuang-čou-Taipej přistála na tchaiwanském území. Do konce víkendu ji bude následovat dalších 35 strojů oběma směry. Letadlo čínských aerolinií čekalo v Taipeji tradiční přivítání. Nejprve obřad kropení vodou a pak taneční ceremoniál.  

Víkendové lety zřejmě budou hlavně pro turisty.  Podle odhadů se chce Tchai-wan vidět až 50 milionů Číňanů. Čínské turisty ale na Tchaj-wanu uvítaly i protesty. Zavedení pravidelného leteckého spojení s Čínou využili aktivisté k demonstraci proti čínské politice v Tibetu.

Od roku 1949, kdy Tchaj-wan a Čínu rozdělila občanská válka, spojovaly obě strany Tchajwanského průlivu výjimečně charterové lety. Většina spojů musela létat přes třetí země. Zlepšení vztahů přinesla březnová volba nového tchajwanského prezidenta.

Následovalo červnové podepsání dohody o obnovení pravidelného leteckého spojení. Peking ale ostrov stále považuje za své území. Jenže většina Tchajwanců se do náručí velké Číny vrátit nechce.