Američané shodili na IS v Afghánistánu „matku všech bomb“, vůbec poprvé v historii

Generál Šedivý: První zkouška bomby proběhla v roce 2003 (zdroj: ČT24)

Takzvanou „matku všech bomb“ shodil v Afghánistánu americký vojenský letoun MC-130. Nejsilnější nejadernou bombu použily USA ke zničení tunelů Islámského státu (IS). Jde vůbec o první použití bomby GBU-43/B na bojišti, sdělili CNN američtí činitelé. Takzvaná MOAB byla vyvinuta během irácké války.

„Jak ztráty IS rostou, používají na svou obranu nástražná zařízení, bunkry a tunely. Tohle je správná zbraň, jak zredukovat překážky a udržet naši ofenzivu v chodu,“ podotkl velitel amerických sil v Afghánistánu, generál John Nicholson.

Americká armáda sdělila, že udělala vše, aby zabránila civilním obětem. Škody teprve zjišťuje. Video, které zveřejnil Pentagon, ukazuje obrovský oblak kouře, který vznikl v důsledku výbuchu bomby.

Americká armáda použila v Afghánistánu bombu GBU-43. Je to velká, mocná a přesná zbraň. Zaměřili jsme systém tunelů a jeskyní, které využívají bojovníci Islámského státu při svých přesunech, aby lépe útočili na americké poradce a afghánské ozbrojené síly v oblasti.
Sean Spicer
mluvčí Bílého domu

GBU-43/B je přes devět metrů dlouhá konvenční bomba vyvinutá pro americké letectvo. Se zhruba jedenácti tunami výbušniny zůstává nejničivější nejadernou zbraní v arzenálu USA a dosud nebyla nikdy použita.

Určena je hlavně k destrukci opevněných a podzemních cílů. Jedná se o bombu shazovanou volným pádem, naváděna je pomocí GPS. Masivní tlaková vlna vytvořená výbuchem je schopná zničit oblast velkou jako devět městských bloků. Kvůli svým rozměrům a váze musí být bomba shazována z nákladního letounu.

Letectvo MOAB vyvinulo v roce 2003, dosud ale zbraň nepoužilo. Nyní americká armáda bombu shodila na jeskynní systém, který prý v provincii Nangarhár u hranic s Pákistánem sloužil jako úkryt bojovníků IS. O víkendu zahynul v oblasti Nangarhár při protiteroristické operaci jeden americký voják.

Ve Vietnamu a Afghánistánu se používala předchůdkyně této bomby, které se říkalo sekačka sedmikrásek, která je o něco menší, ale současná situace pravděpodobně nazrála k tomu, aby se tato bomba vyrobená jen v 15 kusech, použila.
Jiří Šedivý
generál v záloze
Boje v Afghánistánu - Ilustrační foto
Zdroj: Parwiz/Reuters

IS oznámil založení své odnože Chórásán v lednu 2015, kdy tak vůbec poprvé začal působit i mimo arabský svět. BBC připomíná, že jde o první militantní skupinu, jež se postavila radikálnímu Talibanu. Odborníci ale tvrdí, že se IS dosud nepodařilo zapustit v zemi kořeny a získat si širší podporu ze strany obyčejných Afghánců.

Američané region Nangarhár společně se sousední provincií Kunar označují za hlavní působiště IS v Afghánistánu se 700 bojovníky. Afghánské úřady ale hovoří až o 1500 členech IS. Minulý měsíc teroristé v nemocnici v Kábulu zabili téměř padesát osob. K útoku se rovněž přihlásil IS.

Jeho přívrženci v Afghánistánu patří k sunnitské větvi islámu a několik svých útoků v minulosti cílili na šíitské muslimy.

Podle agentury AFP je v tuto chvíli v Afghánistánu kolem 8400 amerických vojáků, kteří radí místním vojenským složkám a podporují je v tažení proti Talibanu a organizaci IS.

Rusové mají „otce všech bomb“

Podle generálporučíka z amerických vzdušných sil Herberta Carlisla je MOAB vhodný pro případný úder v Íránu. Vyrobit jednu bombu stojí 16 milionů dolarů, přičemž USA už za tyto zbraně utratily 314 milionů, píše vojenský web Deagel.

Na vývoj „matky všech bomb“ už před lety reagovala Moskva. Britský list Guardian v září 2007 oznámil, že ruská armáda odpálila „otce všech bomb“. Kreml tvrdí, že je čtyřikrát silnější než MOAB, shodit měl bombu ruský Tupolev 160.