U podezřelých z útoku na fotbalisty Dortmundu nejsou důkazy. Jeden byl ve spojení s IS

Iráčan je podezřelý ze spolupráce s IS (zdroj: ČT24)

Iráčan zatčený kvůli úternímu útoku na fotbalisty německého Dortmundu byl podle vyšetřovatelů ve spojení s teroristickou organizací Islámský stát, soud ho proto poslal do vazby. Nejsou však známy žádné důkazy, které by tohoto muže s útokem na autobus Borussie Dortmund spojovaly. Důkaz, jenž by svědčil o zapojení druhého podezřelého do atentátu, také chybí. List Süddeutsche Zeitung píše, že bomby sestrojil profesionál.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni o tom, že podezřelý Abdal Básit A. byl v Iráku a posléze i v Německu napojen na takzvaný Islámský stát. Státní zastupitelství proto požádalo o jeho vzetí do vazby.

„Obviněný je důvodně podezřelý, že se v Iráku podílel na činnosti zahraničního teroristického uskupení Islámský stát,“ uvedlo státní zastupitelství. K IS se podle vyšetřovatelů Iráčan přidal nejpozději na konci roku 2014. Vedl podle nich jednotku asi o deseti lidech, která se podílela na zločinech jako jsou únosy, vydírání nebo zabíjení.

V březnu 2015 odcestoval do Turecka, odkud se začátkem loňského roku dostal do Německa. I zde udržoval podle vyšetřovatelů kontakty se členy IS. Žádné pojítko mezi tímto mužem a útokem na fotbalisty Dortmundu ale policie neobjevila. 

O nedostatku důkazů píše i magazín Der Spiegel, podle kterého mají vyšetřovatelé proti 26letému Iráčanovi pouze to, že s někým po telefonu hovořil o bombě. Podle odposlechů tajných služeb měl říct větu: „Nálož je připravena.“ 

Důkazy o zapojení do útoku na fotbalisty nakonec policie nenašla ani v případě druhého podezřelého, 28letého Němce. Do hledáčku policistů se podle německých médií dostal v podstatě náhodou. Policisté v úterý k jeho bytu přijeli kvůli údajné hádce v domácnosti. Jeden z nich si přitom všimnul deštníku s logem hotelu, v němž fotbalisté Dortmundu přebývali.

Poškozený autobus týmu Borussie Dortmund
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

Jeden z vyšetřovatelů deníku Süddeutsche Zeitung řekl, že trojici bomb podle jeho názoru sestavoval profesionál. Vzhledem k tomu, že v nich byly kovové součástky, musel počítat s tím, že útok může někoho zabít. Bomby odpálil pachatel nejspíš elektronicky na dálku.

Pisatel dopisů hrozí prominentům křižáckých zemí

Policie před stadionem Borussie Dortmund
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

Vyšetřovatelé nadále zkoumají trojici dopisů, které kdosi nechal u místa činu. Požaduje v nich, aby spolková republika stáhla průzkumné letouny Tornado využívané v boji proti takzvanému Islámskému státu a aby uzavřela základnu amerických vojsk v západoněmeckém Ramsteinu. V textu také stojí, že sportovci a další prominenti v Německu i v jiných „křižáckých zemích“ jsou nyní na „listině smrti“ Islámského státu.

Otázky vyvolává už samotný fakt, že takové psaní vůbec existuje. Neodpovídá to totiž dosavadním zkušenostem evropských bezpečnostních sil s Islámským státem, který se k útokům hlásí jiným způsobem. Zvláštní je i požadavek na stažení amerických vojsk z Ramsteinu, který se dosud ze strany IS neobjevil.

List Die Welt upozornil i na gramatickou stránku německy psaného textu, v němž se objevuje řada chyb třeba v psaní malých a velkých písmen. Složitější slova jsou naproti tomu psaná bezchybně.

Úřady i z těchto důvodů zatím nevylučují žádnou možnost. Mohlo jít o útok IS nebo osoby s organizací sympatizující. Prověřují se ale i možnosti útoku pravicových nebo levicových radikálů či extremistických výtržníků.

Autobus s fotbalisty bundesligového Dortmundu v úterý večer cestou na domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem poškodily tři exploze. Zranění ruky při nich utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který byl převezen do nemocnice, kde se podrobil operaci. Zraněn byl i jeden z policistů, jenž autobus doprovázel.