Interaktivní mapa ukáže každou německou bombu svrženou na Londýn

Londýn - Britští historikové dokončili jedinečný projekt. Rok mapovali dobové záznamy a vytvořili interaktivní mapu bombardování Londýna z období druhé světové války. Na počítači nebo pomocí mobilů přímo v terénu si tak mohou lidé prohlédnout místa, kam dopadla téměř každá z nacistických bomb svržených na metropoli.

V roce 1940 začali Němci s operací Blitz neboli blesk. Hitlerova Luftwaffe tehdy po 57 nocí drtila hlavní město britského impéria. Zahynulo 40 tisíc lidí a přes milion domů skončilo v troskách. Historikové z univerzity v Portsmouthu teď nabízí mapu, která ukazuje místo dopadu každé svržené pumy. 

„Překvapilo nás to a zaskočilo. Ale taky nás potěšilo, že tak obří projekt se začal šířit po celém světě,“ říká ředitelka projektu Bomb Sight Catherine Jonesová. 

Internetová stránka začala fungovat v listopadu a navštívily ji už miliony lidí. Nabízí jim záznamy o více než 31 tisících bomb, které na Londýn Luftwaffe shodila. „Myslím, že pro lidi je důležité, aby mohli zkoumat své okolí přímo ve městě,“ vysvětluje autor mobilní aplikace Bomb Sight Dan Karran. 

Catherine Jonesová, ředitelka projektu Bomb Sight

„Museli jsme začít u papírových map, které jsme naskenovali. Pak jsme je porovnávali s on-line mapami a nastavovali současné geografické souřadnice.“ 

Londýňané si tak teď pomocí svých mobilů můžou připomenout něco ze své pohnuté historie. „Tohle je typická londýnská ulice s terasovými domy z devatenáctého století. Tady ale vidíme domy, které pochází ze šedesátých let po válce. A z naší mapy se dozvíme, že právě sem dopadla jedna z bomb,“ dodává Jonesová. 

Ne všichni chtějí na minulost vzpomínat

Kromě nadšených uživatelů jsou ale i tací, kterým se projekt nelíbí. Například 97leté Doris Leciové, která sama bombardování přežila s těžkým zraněním a už si ho nechce připomínat: „Překvapuje mě ten zájem. Ve světě se děje tolik špatných věcí. Přece pořád někde padají bomby. Proč to ještě připomínat?“ 

Bombardéry ani rakety V2 však na začátku 40. let minulého století morálku Britů nezlomily a o tři roky později se Britové spolu s dalšími spojenci vylodili v Normandii.