Kauza Vatileaks: Papež omilostnil bývalého komorníka

Řím - Papež Benedikt XVI. udělil milost svému bývalému komorníkovi odsouzenému v kauze Vatileaks. Paolo Gabriele si od října odpykával 18měsíční trest za krádež důvěrných církevních dokumentů, které pak otiskla média. Papež Gabrieleho navštívil přímo ve vězení a osobně mu řekl, že mu odpouští. Omilostnil i odsouzeného informatika, který měl komorníkovi pomáhat.

Bývalý komorník byl už z věznice propuštěn a podle Vatikánu se vrátil ke své rodině. Vyšetřováním aféry Vatileaks strávil Vatikán dlouhé měsíce a nakonec letos na jaře zatkl Benediktova komorníka jako hlavního podezřelého v případě vynášení církevních listin. 

Jejich výňatky zveřejňovala italská média a jejich obsah vrhal na vedení katolické církve velmi nepříjemné světlo. Mimo jiné z nich vyplývalo, že vysocí hodnostáři vedou ostré osobní spory a nevybíravě bojují o moc.

Začátkem října vatikánský soud poslal Gabrieleho za krádeže na 18 měsíců do vězení, v listopadu dostal podmínečný trest Claudio Sciarpelletti, který komorníkovi pomáhal. O udělení papežské milosti se začalo spekulovat ihned po vynesení rozsudku.