Lavrov: V Sýrii nebudou vítězové ani poražení

Damašek - Válku v Sýrii nemohou vyhrát ani rebelové ani režim prezidenta Bašára Asada. Řekl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Čína ani Rusko by podle něho navíc nedokázaly donutit Asada k odchodu, ani kdyby to zkusily. Ruský prezident Vladimir Putin už na summitu v Bruselu oznámil, že Moskva chce v Sýrii demokraticky zvolenou vládu.

Lavrov hovořil s novináři na palubě letadla, kterým odlétal ze summitu v Bruselu. „Nikdo tuto válku nevyhraje, Asad nepůjde nikam, ať už se říká cokoli, ani do Ruska ani do Číny,“ řekl ministr. Rusko prý odmítlo požadavek některých států, aby se pokusilo Asada přimět k odchodu nebo aby mu nabídlo samo azyl. Asadův odjezd ze Sýrie by podle Moskvy mohl vést k ještě prudším bojům. Lavrov také řekl, že koncem roku bude v Moskvě jednat zvláštní zmocněnec pro Sýrii Lachdar Brahímí.

Ohledně syrských chemických zbraní prohlásil, že syrská vláda nyní „dělá vše, aby je zabezpečila“. Lavrov vychází ze zpravodajských informací Ruska i západních států. „Původně byly tyto sklady roztroušeny po celé zemi, teď je úřady soustředily do jednoho nebo dvou center,“ tvrdí Lavrov.

Sergej Lavrov
Zdroj: ISIFA/EPA/MARKKU OJALA

Nedávno se objevily zprávy, že syrští vojáci začali plnit hlavice bomb vysoce jedovatým sarinem, a spekulovalo se o tom, že Damašek chce do bojů nasadit chemické zbraně. Americký ministr obrany Leon Panetta v listopadu uvedl, že syrská vláda nechala chemické zbraně přemístit, aby je lépe zabezpečila.

Zásoby syrských chemických zbraní pocházejí ze 70. let a jsou největší na Blízkém východě. Jejich množství se odhaduje na stovky tun. Vláda v Damašku v červnu pohrozila, že chemické zbraně použije v případě intervence, ale ujistila, že nikoli proti Syřanům.