Konec světa nenastane, panika i sebevraždy ale hrozí

Praha – Zítřek je dnem, kdy by mělo podle mayského kalendáře dojít ke konci světa – alespoň to někteří tvrdí. Tak jako už nesčetněkrát v minulosti žádná apokalypsa zřejmě nenastane, podobné předpovědi ale na psychiku některých lidí působí mimořádně silně. Z minulosti jsou známy varovné příklady, kdy lidé ze strachu před koncem světa páchali hromadné sebevraždy a hromadná sebevražda, v Argentině, hrozí i tentokrát.

V roce 1997 došlo k tragické události na ranči Santa Fé blízko amerického San Diega. Příslušníci sekty Nebeská brána spáchali hromadnou sebevraždu, protože se domnívali, že je prolétávající Hale-Boppova kometa nebeským znamením konce světa. Příslušníci sekty byli přesvědčeni, že z komety přiletí kosmická loď, která je dopraví do nového světa. Sebevražda měla uvolnit jejich duši, aby mohla odlétnout a reinkarnovat se. 

Blížící se konec světa předpovídal i vůdce sekty davidiánů David Koresh – ve svých kázáních hlásal, že musí jeho přívrženci po boku andělů vybojovat konečnou bitvu s americkou armádou. Proto se davidiáni v roce 1993 těžce vyzbrojili, zásobili se potravinami a opevnili se na farmě u města Waco v Texasu. Ranč pak skoro dva měsíce obléhala FBI i národní garda a útok přišel právě v době, kdy se davidiáni chystali na hromadnou sebevraždu. Při útoku vznikl požár, při kterém zahynulo přes 80 příslušníků sekty. 

Hromadné sebevraždy či rituální vraždy spojené s koncem světa vyděsily v 90. letech také Francii a Švýcarsko, celkem zemřelo 74 členů tajné sekty Řád Chrámu slunce. Jejím vůdcem byl Luc Jouret, který tvrdil, že dostal příkaz shora, aby shromáždil stovku vybraných rodin, které přežijí apokalypsu. Další vůdce Joseph Di Mambro zase tvrdil, že je pověřen výběrem těch, kdo se rovnýma nohama dostanou do ráje. Sekta učí, že se její členové po rituální sebevraždě probudí na planetě Sirius a budou na ní v blaženosti vládnout. 

Hromadné sebevraždy hrozí i tentokrát 

Tyto události jsou ve Francii stále velmi živé, tamní policie se proto obávala, aby se s příchodem mayského konce světa neopakovala vlna hromadných sebevražd. Pozornost se nyní upíná zejména na jihofrancouzské městečko Bugarach poblíž Pyrenejí – z hory Pic de Bugarach má totiž podle některých vylétnout kosmická loď, která prý odveze do bezpečí vyvolené, kteří přečkají konec světa. Francie proto přístup na tuto horu blokuje. 

Na místní radnici také přišla pohlednice, která oznamovala lidské oběti v lese. Místo proto bylo pod policejním dohledem a událostí se začala zabývat i vládní komise pro boj proti sektám. „Nepřeji si, aby se naše městečko dostalo do rukou apokalyptických hnutí, která by nás zmasakrovala,“ uvedl starosta Jean-Pierre Delord. 

Ilustrační koláž
Zdroj: ČT24

Argentinské úřady se zase chystaly uzavřít vrchol hory Uritorco spojované s esoterickými praktikami. Přiměla je k tomu chystaná hromadná sebevražda desítek lidí, kteří plánují společně ukončit své životy kvůli obavám z konce světa. „Zanechme naše nečistá těla a transportujme naše duše interdimenzionální branou, která se otevře v 21 hodin 21. prosince. Sjednoťme se v armádě světla, která zachrání lidstvo,“ vyzýval na Facebooku anonymní autor k sebevraždě, k níž se brzy po zveřejnění přihlásilo více než 150 lidí.

Není proto divu, že oficiální autority obyvatele ujišťují, že konec světa nenastane. K vědcům se dokonce přidal i Vatikán a jeho papežský astronom. Jose Gabriel Funes, ředitel vatikánské observatoře, věřící ujišťoval, že teď svět neskončí. Také v Rusku museli apokalyptické předpovědi řešit na nejvyšší úrovni. Obyvatele uklidňoval ministr pro mimořádné situace Vladimir Pučkov i představitelé pravoslavné církve. Strach z konce světa už prý totiž stihl vyvolat skupinovou psychózu v ženské věznici na dálném východě, jinde zase vypukla panika a lidé vyplenili obchody, aby se na příchod konce světa zásobili.

Útok Min Jing-ťüna ve škole v Che-nan
Zdroj: ČT24/YouTube

V Číně už k tragédii došlo, minulý pátek pobodal v provincii Che-nan útočník 22 dětí a několik dospělých. Podle místních úřadů byl silně ovlivněn předpověďmi nadcházejícího konce světa. V zemi se v posledních dnech stupňuje zátah „proti zlovolným sektám“. V odlehlé severozápadní provincii Čching-chaj bylo od minulého týdne zadrženo přes 400 členů křesťanstvím inspirované skupiny s názvem Bůh všemohoucí, která byla obviněna ze šíření zvěstí o blížící se apokalypse. 

V ten samý den, kdy muž v Číně pobodal 22 dětí, došlo v Americe k řádění šíleného střelce Adama Lanzy, který v městečku Newtown postřílel 26 lidí, z toho 20 malých dětí. Podle některých médií se jeho matka také připravovala na konec světa, patřila prý ke skupině survivalistů. „Byla připravena na nejhorší,“ řekla její švagrová deníku Chicago Sun-Times a dodala, že svůj dům přetvořila v pevnost. Adam Lanza útočil právě zbraněmi své matky.

Konců světa už mělo být mnoho… a v budoucnu ještě má být

Předpovědí konce světa byla v minulosti celá řada, přibývalo jich s blížícím se koncem milénia. V roce 1997 měla přinést zkázu Hale-Boppova kometa, na rok 1999 předpovídal konec světa Nostradamus a v témže roce mělo mít fatální dopad také zatmění slunce. Zkázu světa nepřinesl ani rok 2000, se kterým se pojila jak chiliastická očekávání spojená s koncem milénia, tak počítačový kolaps známý jako Y2K.

Pokud ale přežijeme i dnešek, moc se neradujte. Další konce světa jsou předpovězené i do budoucna. Jeden vychází podle Talmudu, další podle Koránu a svou troškou do mlýna přispěl i slavný fyzik Isaac Newton nebo bulharská vědma baba Vanga, přičemž se každý letopočet liší. 

Z novodobých kazatelů o konci světa je minimálně ve Spojených státech nejznámější evangelický pastor Harold Camping. Falešný prorok a majitel sítě rozhlasových stanic předpověděl apokalypsu už čtyřikrát - naposledy na 21. října 2011. Svět se ale točí dál a Camping se stáhl do ústraní. Někteří jeho přívrženci mu totiž věnovali celý svůj majetek, pak se ale cítili podvedeni, jelikož žádná apokalypsa nenastala. 

Ostatně většina falešných proroků nebyla hnána k zodpovědnosti za svá falešná tvrzení. Někteří spáchali sebevraždu společně se svými přívrženci, jiní chybnou předpověď konce světa omlouvali špatným výpočtem a přesvědčili o tom i své příznivce. V rukou policie ale skončila v roce 1997 německá psycholožka Heide Fittkau–Gartheová, která chtěla spolu s 30 svými ovečkami pozřít jed, nastoupit na kosmickou loď a odletět na jinou planetu. Kriminalistům se této hromadné sebevraždě podařilo zabránit na poslední chvíli. Pokud by někdo k hromadné sebevraždě nabádal v Česku a došlo alespoň k pokusu, tak by spáchal trestný čin.

Paradoxní situace nastala v Mexiku, kam kvůli domnělému konci světa proudí tisíce turistů i přiznivců hnutí New Age. Ovšem současní etničtí Mayové na tento příliv hledí s údivem, mnozí z nich jsou dnes totiž křesťané a s koncem světa rozhodně nepočítají. Psycholožka Vera Rodriguezová, jejíž předci byli Mayové, se ale přívalu lidí obává, je prý špatný pro místní kulturu. Podle odhadů mexické vlády by mělo v pátek navštívit starodávné mayské město Chichen Itza až 200 tisíc lidí.

Vydáno pod