Šlápl Bezák církvi na kuří oko? Nebo ho „jen“ posedl ďábel?

Bratislava - Slovenskem hýbe kauza kolem bývalého arcibiskupa Róberta Bezáka. Zákaz Vatikánu komentovat své odvolání z čela trnavské arcidiecéze přirovnal k praktikám používaným za komunismu. Půl roku po nuceném odchodu z úřadu rovněž upozornil na kontroverzní finanční operace svého předchůdce. Popudil tak proti sobě Konferenci biskupů Slovenska, podle které by se měl Bezák papeži omluvit. Nově se také objevila domněnka, že za Bezákův konec v církvi může jeho posedlost ďáblem.

Odvolání oblíbeného arcibiskupa Bezáka po třech letech jeho působení v úřadu vyvolalo na Slovensku největší vlnu protestů věřících. Ti sepsali petici a duchovního přišli podpořit na několika shromážděních. Několik vikářů se zase na protest proti rozhodnutí Vatikánu vzdalo svých funkcí.

„Říká se, že jsem zpronevěřil peníze. A já mám mlčet?“ řekl Bezák, kterému Vatikán zakázal komentovat své odvolání. Toto rozhodnutí přirovnal k praktikám komunistické tajné služby StB. Bezák také upozornil na neobvyklé finanční operace církve za působení svého předchůdce v Trnavě, arcibiskupa Jána Sokola. Případ vyšetřuje policie. „Je možné, že jsme kápli na smlouvy, které byly výhodné jen pro někoho,“ uvedl Bezák. Církev pod vedením Sokola podle něj například investovala peníze ve Spojených státech, příslušné dokumenty ale v úřadu chybějí.

Prala arcidiecéze špinavé peníze Vatikánu?

„Za skutečný důvod se považuje to, že bratislavsko-trnavská arcidiecéze sloužila jako pračka špinavých peněz pro Vatikán,“ řekl v dokumentu Arcibiskup s lidskou tváří šéfredaktor časopisu Týždeň Štefan Hríb.

Nucený odchod a poměry v katolické církvi komentoval Bezák v médiích po necelém půlroce od chvíle, kdy se musel stáhnout do ústraní. Tvrdil, že přesné důvody svého odvolání z postu arcibiskupa stále nezná. O vysokou církevní funkci přišel poté, co mu Vatikán vyčítal například homosexuální kněze ve svém okolí, jakož i jeho postoj k některým církevním záležitostem nebo snahu o sebeprezentaci.

Bývalý arcibiskup, který se mezitím stal pomocným duchovním na středním Slovensku bez možnosti sloužit mše, tato nařčení odmítl. „Vypadá to, jako bych byl proti všem. Myslím si, že církev je věc veřejná,“ tvrdil Bezák, který je na Slovensku označován za výjimku mezi konzervativními duchovními. Právě římskokatolická církev má na pětimilionovém Slovensku nejsilnější postavení ze všech církví.

Nemám co ztratit…

Kritikou Bezák nešetřil ani bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského, který prý věděl o jeho odvolání už několik měsíců předem a který mu nejnověji nepovolil sloužit mši. Tvrdil, že se neobává ani případného trestu za porušení zákazu mlčenlivosti. „Já nemám co ztratit, z církve neodejdu. De facto jsem suspendován, de iure nikoliv,“ posteskl si.

Slovenští katoličtí biskupové, z nichž žádný se nepostavil na obranu odvolaného arcibiskupa, komentovali vyjádření Bezáka s nevolí. „Jsme přesvědčeni, že média nejsou správnou cestou pro řešení citlivých témat,“ reagoval mluvčí Konference biskupů Slovenska Jozef Kováčik, podle kterého by se Bezák měl omluvit papeži. Tvrdil rovněž, že důvody odvolání Bezák zná a že Zvolenský o rozhodnutí Vatikánu předem nevěděl.

Posedlost ďáblem jenom jako mlha vypuštěná z Vatikánu

Další důvod Bezákova odvolání? Byl posedlý ďáblem. Tohle vysvětlení jako z dob inkvizice pochází podle bývalého exorcisty Leopolda Jablonského přímo z vatikánské Kongregace pro biskupy. O této teorii se dověděl i bývalý předseda parlamentu František Mikloško, který ji také pustil do médií.

Podle Jablonského není pravděpodobné, že by se ďábelské nařčení šířilo až z nejvyšších míst v církvi a oficiálních představitelů kongregace. To, že by byl arcibiskup opravdu posedlý, však Jablonský vylučuje.

V církvi není místo pro demokracii

Slovenský tisk soudí, že Bezák by neměl být překvapen poměry uvnitř církve. „Katolická církev není, nikdy nebyla a ani nemůže být řízena demokraticky a transparentně. Vatikán stojí a padá na tradici, a ta je feudální,“ napsal list Hospodárske noviny. Bezáka prý nelze označit za rebela, protože se v minulosti dokázal sžít s pravidly církve, u které to dotáhl až na arcibiskupa.