Americký útok v Sýrii. Podle expertů jasný Trumpův signál pro Rusko i Čínu

Jak interpretovat americký útok na vojenskou základnu syrského režimu? Podle komentátorů se jednalo o útok, který měl jednak upozornit režim v Damašku na to, že nelze zajít za jisté hranice, a jednak to byl geopolitický vzkaz dalším důležitým aktérům mezinárodního systému, Rusku a Číně.

„Je to překvapení pro řadu lidí u nás doma i v zahraničí, že se Donald Trump rozhodl tak rychle k tak razantnímu útoku, protože ještě nedávno hovořil o tom, že nebude situaci v Sýrii řešit odstraněním Asada. A najednou ve velice krátké době otočil,“ přidal svůj pohled na věc Jaroslav Šebek, pracovník Historického ústavu AV ČR.

„Donald Trump se v kampani ostře vymezoval proti tomu, jak se v podobných situacích choval nejen Barack Obama, ale i předtím Clinton a Bush ml. ‒ a on sám se prostě chce prezentovat jako politik rázný ‒ když někdo překročí nějaké červené linie, tak on proti němu nebude váhat použít sílu,“ podotknul politický geograf Michael Romancov z FSV UK.

Nejen podle jeho mínění může tento vojenský zásah mít poměrně významné geopolitické důsledky. „Potenciál tu je, protože do hry jsou vtaženi dva důležití hráči. Na jedné straně Ruská federace, na straně druhé nová americká administrativa ve Washingtonu, která se rozhodla jednat.  Máme tady dvě mocnosti s fundamentálně odlišným viděním situace, s fundamentálně odlišným viděním světa,“ zdůraznil Romancov.

Americký útok v Sýrii 2017: ohlasy a komentáře (zdroj: ČT24)

Návrat USA na globální světovou scénu

Za svůj počin odvety za barbarský útok chemickými zbraněmi, pravděpodobně podniknutý Asadovými jednotkami, sklidil americký prezident slova respektu i od svých politických soupeřů. Daniel Anýž v tomto ohledu upozornil, že Trumpův krok ocenili i lidé z Obamovy administrativy, jako například Antony Blinken (bývalý náměstek ministra zahraničních věcí) nebo Dennis Rose (někdejší emisar pro Blízký východ).

„Oba mluví o tom, že to bylo dobré rozhodnutí ve správnou chvíli. Ale teď přichází ten velký otazník: Co bude dál?“ konstatoval komentátor Hospodářských novin.

Podle bezpečnostního analytika Františka Šulce je událost možné vnímat jako návrat Ameriky na globální světovou scénu a významný posun z geopolitického pohledu. „Pro Spojené státy je velice důležité vyvážit Rusko v oblasti Blízkého východu. Byl to i důležitý vzkaz pro Čínu, který je nutné vnímat zejména z hlediska role Číny směrem k Severní Koreji,“ uvedl Šulc.

V nezbytném případě bude podniknut i útok proti KLDR

„Jedním z důvodů, proč se celá akce udála tak rychle, byla snaha vydat příkaz k útoku ještě předtím, než Trump zamířil na jednání s čínským prezidentem. Nedovedu si představit silnější argument než 58 Tomahawků (podle Pentagonu jich bylo 59 - pozn. red.) na syrské základně,“ všimnul si Anýž.

Nekompromisní postoj k Pchjongjangu potvrdil americký ministr zahraničí Rex Tillerson, jenž varoval, že USA jsou připraveny zasáhnout proti Severní Koreji i samostatně, pokud to bude nezbytné. Tillerson to řekl na Floridě, kde právě došlo k setkání Trumpa s hlavou ČLR Si Ťin-pchingem.