Strauss-Kahn se obvinění z kuplířství nezbavil

Paříž – Exšéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn se zatím z obvinění z kuplířství a zneužití postavení ve Francii nevykroutil. Soud odmítl stáhnout předběžné obvinění, tribunál nižší instance prý postupoval správně a proces může pokračovat. Obhájci už oznámili, že podají kasační stížnost. Strauss-Kahnovi tak nadále hrozí až 20 let vězení. Exšéf MMF přitom nedávno udělal tlustou čáru za jinou svou kauzou, dohodl se na vyrovnání s pokojskou, která ho vinila ze znásilnění.

Francouská policie podezřívá Strausse-Kahna, že napomáhal kuplířům a že zneužil svého společenského postavení. Kuplířský gang měl působit v hotelu Carlton v Lille. V případu kuplířské sítě Lillois při výsleších svědků nejméně dvě hotelové prostitutky označily Strausse-Kahna jako svého klienta. Jejich služeb měl využívat v letech 2010 a 2011 ve Francii a Spojených státech. Za ženy platili dva jeho přátelé, podnikatelé pak vynaložené peníze uváděli jako výdaje svých společností. V této kauze už bylo kromě Strausse-Kahna zatčeno nejméně 5 lidí. 

Jeho právníci usilovali o to, aby bylo vyšetřování ukončeno s tím, že se jejich klient sice večírků zúčastnil, ale nevěděl, že některé z přítomných žen jsou placené společnice. „Neexistuje žádný seriózní důkaz, který by mohl vést k domněnkám, že by Dominique Strauss-Kahn věděl, že tyto ženy byly placené,“ říká právník Henri Leclerc.

Hra o DSK nazvaná Pokoj 2806
Zdroj: ČTK/AP/Christophe Ena

Soud v severofrancouzském městě Douai rozhodoval jen týden poté, co Strauss-Kahn urovnal jiný spor. Dohodl se s pokojskou, která ho obvinila ze sexuálního napadení v manhattanském hotelu Sofitel.

Politikův chtíč se probírá už i na prknech pařížského divadla. Hra Pokoj 2806 zkoumá, co se v hotelu mohlo stát.

Vydáno pod