Útoky na zdravotníky očkující proti obrně už mají 9 obětí

Karáčí – Ozbrojenci v Pákistánu už zabili 9 zdravotníků, kteří očkují děti proti obrně. Jen dnes zemřela zdravotnice a její řidič, následkům zranění pak v nemocnici podlehl další člověk. Dětský fond UNICEF a Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli útokům zastaví veškeré aktivity spojené s očkováním proti obrně v celém Pákistánu.

Ozbrojenci pokračují v útocích na zdravotníky, kteří v zemi očkují děti proti obrně. Jen od pondělí přišlo o život šest lidí. Dnes pak útočníci zastřelili zdravotnici a jejího řidiče nedaleko Péšávaru. Dalšího zdravotníka těžce zranili; ten později v nemocnici zemřel. 

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, členové islamistického hnutí Taliban ale v minulosti opakovaně odsuzovali kampaň usilující o vymýcení dětské obrny jako „spiknutí Západu“. Radikálové totiž podezřívají Spojené státy z toho, že se v oblasti snaží získat špiony. 

Útoky odsoudila jak Světová zdravotnická organizace, tak pákistánská vláda. 

V Pákistánu stále tisíce rodičů odmítají nechat své děti očkovat proti obrně, která je virovým onemocněním napadajícím nervový systém a může způsobit ochrnutí. Obrna byla vymýcena ve většině zemí světa, v Pákistánu se jí ale letos nakazilo nejméně 35 dětí.

Vydáno pod