Policie zřejmě dopadla pachatele útoku ve Stockholmu. K činu se měl přiznat

Teroristický útok ve Stockholmu (zdroj: ČT24)

Ukradené nákladní auto vjelo do davu lidí na ulici v centru Stockholmu. Incident se stal u obchodního domu, do něhož vozidlo narazilo. Policie mluví o čtyřech obětech a patnácti zraněných. Pravděpodobného pachatele útoku již dopadla. Podle listu Aftonbladet se totiž k činu přiznal. Policie uvedla, že ověřuje, zda se jedná o útočníka.

Informace o počtu obětí se různí. Některá švédská média mluví o pěti mrtvých, podle policie jsou oběti čtyři. Jisté je, že mnoho lidí utrpělo zranění, podle posledních zpráv policie i zdravotníků patnáct, z toho devět vážně. Mezi zraněnými jsou i děti.

Policie zjišťuje, zda zadržela útočníka

Deník Aftonbladet s odkazem na anonymní zdroje napsal, že švédská policie již dopadla muže, který se k odpovědnosti za útok přiznal. Má mít lehká zranění.

„Byla zadržena jedna osoba, která může být spojena s incidentem,“ uvedla policie v prohlášení. Byla zadržena na severu Stockholmu, kde si jí všimla policejní hlídka, zaznělo na brífinku švédských bezpečnostních sil.  Podezřelý člověk je „předmětem zvláštního zájmu“ a probíhá ověřování, zda se jedná o útočníka.

Policisté již předtím ukázali obrázek muže, s nímž se chtěli spojit. Zda se jedná o téhož člověka, který byl zadržen, není zatím jasné, ovšem podobá se mu. Policie již také vyslechla dvě další osoby, které ale v této chvíli nejsou podezřelé z kriminální činnosti. Šéf bezpečnostních sil uvedl, že nejsou žádné náznaky bezprostřední hrozby dalšího atentátu.

Cíl? Místo s největší koncentrací lidí

K tragickému incidentu došlo na pěší zóně v Drottninggatanu u obchodního domu Ahléns. Místo v první chvíli zahalil dým, situaci sledovaly ze vzduchu vrtulníky.

„Je potvrzeno, že do výlohy obchodního centra najelo menší nákladní auto, které bylo kradené. V tom místě je i centrální přestupní stanice metra T-Centralen. Ve Stockholmu v pátek odpoledne není snad místo, kde by byla větší koncentrace lidí,“ podotkla spolupracovnice ČT ve Švédsku Michaela Poláková.

Nedaleko se nachází i úřad vlády. Kanceláře byly uzavřeny a všichni ministři jsou v pořádku, sdělil nejmenovaný zdroj agentuře Reuters. Místní pivovar už oznámil, že mu byl ráno ukraden nákladní automobil.

„Podle svědků byla situace na začátku velice zmatečná, protože někteří lidé nevěděli, co se stalo. Nepřipouštěli si, že situace je reálná,“ podotkla redaktorka ČT Kateřina Etrychová. 

Svědkové potvrzují, že auto najelo na chodník a posléze do toho obchodního domu vysokou rychlostí, což naznačuje, že nešlo o dopravní nehodu, protože v centru se vysokou rychlostí jezdit nesmí.
Tomáš Sniegoň
spolupracovník ČT

Centrum uzavřeno, doprava je omezená

Policie obdržela hlášení o možné střelbě či výbuších v místech útoku, tyto zprávy však podle policie dosud nic nepotvrzuje. Stejně tak informace, že v autě, jímž byl útok proveden, se našly výbušniny, se zatím neprokázala.

Úřady veřejnost vyzvaly, aby se vyhýbala centru metropole. Zastaven byl dočasně provoz metra a policie uzavřela přístupové cesty k parlamentu. Evakuována byla i centrální vlaková stanice a národní železniční přepravce zrušil všechny spoje z a do švédské metropole. Úřady také částečně omezily dopravu na klíčovém mostě Oresund spojujícím Švédsko s Dánskem. Kdy budou opatření zrušena, si policie zatím není jistá.

Češi zřejmě mezi oběťmi nejsou

„Ve městě (byl) vyhlášen nejvyšší stupeň ohrožení. Centrum uzavřeno. Nouzová linka CZVV: +46703255156,“ píše na Twitteru české ministerstvo zahraničí. Podle české diplomacie zatím nejsou zprávy o tom, že by mezi oběťmi byli Češi.

„Viděla jsem stovky lidí, kteří běželi, běželi jako o život,“ řekla jedna svědkyně Anna. „Stáli jsme v obchodu s obuví, když lidé začali křičet. Pak jsem uviděl obrovské nákladní auto, jak narazilo do protější zdi,“ uvedl další ze svědků Jan Granroth.  

Svědkyně: „Srážel lidi, jako by byli z papíru“

Jiný očitý svědek Dimitris popisoval paniku, když se objevil nákladní automobil. „Neviděl jsem, jestli se mu řízení vymklo kontrole. Nejméně dva lidi přejel. Běžel jsem odtamtud, jak nejrychleji to šlo,“ podotkl. 

Svědkyně Veronica Durangová, jíž se podařilo vozidlu uskočit, uvedla, že viděla ženu, kterou náklaďák odhodil do vzdálenosti asi pěti metrů. „Bylo to, jako by přejel papír. Jako by to nic nebylo. Nemůžu pochopit, že je člověk schopen něco takového udělat. Byla jsem v šoku,“ prohlásila žena.

Premiér mluví o zjevném teroristickém činu

„Švédsko bylo napadeno. Vše nasvědčuje tomu, že šlo o teroristický čin,“ reagoval na dění švédský premiér Stefan Löfven. K variantě, že šlo o teroristický útok, se kloní i policejní vyšetřovatelé.

Na tragickou událost už zareagovali Norové. Policisté ve velkých městech a na letišti v Oslu budou až do odvolání nosit zbraně. Policejní hlídky posílilo také Finsko.

Švédsko je jednou ze zemí, která byla v posledních letech velice vstřícná vůči běžencům. K útokům islámských radikálů tam ale dosud nedocházelo.

„Bohužel asi musíme v blízké budoucnosti žít s takovým rizikem, že útoky budou. Musím ale připomenout, že mnohem více útoků udělali ve Švédsku pravicoví radikálové než muslimská menšina,“ řekl k tomu švédský novinář Carl Rüster.

Najetí autem? Téměř nulová obrana

„Atraktivita provedení útoku tímto způsobem (najetí automobilem) evidentně roste,“ poznamenal bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR Andor Šándor. Podobně zabíjeli útočníci třeba loni v létě ve francouzském Nice nebo pak v prosinci na vánočních trzích v Berlíně.

Podle něj proti této teroristické praktice moc obrany není. „Pokud obestřeme všechny pěší zóny zátarasy, které budou efektivně bránit projetí náklaďáků, tak dojde k najíždění do lidí na normálních chodnících, které vedou podél silnice,“ je přesvědčen Šándor s tím, že jde o jednoduchý akt, který zvládne téměř každý.