Egyptské ulice znovu zaplnily davy nespokojenců

Káhira – Egyptská opozice v několika proudech dorazila na káhirské náměstí Tahrír. Demonstruje proti spornému návrhu nové ústavy. K protestům vyzvala opoziční Fronta národní spásy, která chce zmobilizovat své stoupence před sobotním druhým kolem referenda, v němž se o přijetí ústavy rozhodne. Ústava podporovaná islamisty by měla Egyptu pomoci zajistit stabilitu, kritici ale tvrdí, že posiluje roli islámu ve společnosti. Ústavodárná rada pozvala na pátek čtyři nejznámější představitele opozice k jednání.

Opozice chce proces schvalování ústavy zastavit a donutit vládu k vypracování nového návrhu. Na nynější předloze se podíleli hlavně islamisté z Muslimského bratrstva, což je pro liberální část společnosti nepřijatelné.

Ulicemi Káhiry lidé pochodovali s voláním Revoluci pro ústavu, prezidentovi Muhammadovi Mursímu bylo určeno hesla Odstup, zbabělče. Velké protestní průvody zamířily k prezidentskému paláci a na Tahrír, opozice kromě toho vyzvala k protestům na všech náměstích celého Egypta. Účast zdaleka nedosahuje masovosti minulých protestů. 

Jak poznamenala spolupracovnice ČT Anna Janků, při demonstracích už nejde ani o ústavu a protest liberální opozice, ale o nespokojenost obyčejných Egypťanů. Ti si podle ní uvědomují, že Muslimskému bratrstvu vůbec nejde o občany, ale především o to, aby se dostalo k moci. Země je rozdělena politicky a nábožensky a ekonomicky se ocitla na hranici bankrotu. Mnozí příznivci opozice jsou rozhodnuti demonstrovat tak dlouho, dokud nebude ústava zrušena. Podle nich nejen rozděluje Egypt, ale popírá také vše, za co Egypťané bojovali loni, když protesty přinutily odstoupit bývalého prezidenta Husního Mubaraka.

Opozici potěšila pondělní rezignace generálního prokurátora Talaata Abdalláha, jehož Mursí jmenoval teprve nedávno. Muslimské bratrstvo ale Abdalláhovu demisi považuje za vynucenou a označuje ji za zločin. Podle bratrstva by nejvyšší soudní rada Abdalláhovu demisi neměla přijmout. Prokurátor proto dnes ráno přišel do práce a čeká na rozhodnutí rady.

Telefonát Anny Janků (zdroj: ČT24)

V sobotním, prvním kole se pro text ústavy vyslovilo podle neoficiálních součtů 56,5 procenta voličů. Očekává se, že i tuto sobotu hlasování skončí přijetím ústavy. Bude se totiž hlasovat v 17 zbývajících provinciích na venkově, kde je obyvatelstvo nakloněno Muslimskému bratrstvu, z něhož vzešel i prezident Mursí. Fronta národní spásy odmítla výsledek uznat a sdělila, že se k němu vyjádří až po druhém kole. Sobotní hlasování podle ní provázely podvody a nesrovnalosti. Stížnostmi se teď zabývají soudci pověření ministerstvem spravedlnosti. 

Rozhodnutí bojkotovat druhé kolo referenda už oznámili soudci jedné z nejstarších soudních institucí země, Státní rady. Tito soudci nedávno souhlasili s prováděním dozoru v hlasovacích místnostech během první etapy hlasování. Za to požadovali mimo jiné konec „obléhání“ ústavního soudu, před nímž demonstrují stoupenci Muslimského bratrstva. Vláda ale podle těchto soudců svůj slib nesplnila a demonstrace pokračuje. Soudní dohled na volby v Egyptě je jednou z podmínek jejich platnosti a rozhodnutí soudců Státní rady by mohlo průběh sporného referenda negativně zasáhnout. Bojkot hlasování ještě před jeho prvním kolem ohlásila soudcovská unie sdružující soudce po celé zemi.

Rusko se prý chystá omezit opatření uplatňovaná proti Muslimskému bratrstvu od roku 2003. Hodlá tak údajně posílit svůj vliv v Egyptě, s nímž za Mubaraka udržovalo vztahy spíše napjaté. Nejvyšší soud už zrušil rozhodnutí z roku 2003, které bratrstvo označovalo za teroristickou organizaci a zakazovalo mu působit v Rusku. USA už zákaz kontaktů s bratrstvem zrušily a Mursí má příští rok navštívit Washington.