Republikáni mění pravidla hry, aby protlačili Trumpova konzervativního soudce Gorsucha

Republikáni v americkém Senátu přijali změnu pravidel, která jim umožní schválit nominaci soudce Neila Gorsuche do nejvyššího soudu prostou většinou hlasů. Potvrzení prezidentova konzervativního kandidáta bránili demokraté pomocí obstrukce, takzvaného filibusteru, který použili poprvé za půstoletí.

Nebezpečný precedens?

Demokratům se nelíbí mimo jiné to, že Gorsuch podle nich prosazuje spíše zájmy korporací než pracovníků. K ukončení obstrukcí potřebovali republikáni 60 hlasů, přičemž jim pět chybělo, protože v Senátu mají jen mírnou většinu.

Změnili proto pravidla, když poměrem 52:48 hlasům tuto procedurální taktiku zakázali a soudce potvrdí v pátek v pátek prostou většinou. 

Kontroverzní „nukleární volba“ ovlivní rozhodování o kandidátech i do budoucna, což by podle některých zákonodárců mohlo vytvořit nebezpečný precedens, kdy by docházelo k potlačování menší strany v Senátu.

Kromě demokratů vyjádřil obavy i vlivný republikánský senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta John McCain. „Obávám se, že jednoho dne budeme litovat toho, co se chystáme udělat. Ve skutečnosti jsem si jist, že budeme,“ řekl s tím, že „je nezbytné mít fungující Senát, kde jsou chráněna práva menšiny bez ohledu na to, která strana je právě u moci“.

Protesty proti nominaci Gorsucha do nejvyššího soudu
Zdroj: Reuters

Devětačtyřicetiletý Gorsuch je nejmladším nominovaným do funkce soudce nejvyššího soudu od nominace tehdy 43letého Clarence Thomase v roce 1991.

Jako zastánce původního významu textu ústavy a zákonů a odpůrce faktického vytváření zákonů soudy by měl být rovnocennou náhradou za loni zesnulého konzervativního soudce Antonina Scaliu. Je znám jako obránce náboženských svobod a zastánce soudního přezkumu vládních regulací.

V proslovu dal najevo, že hodlá dodržovat konzervativní princip soudcovské zdrženlivosti a vyhýbat se aktivismu čili snaze o „tvůrčí výklad“ ústavy a zákonů podle vlastních preferencí nebo „potřeb doby“.

Ve prospěch konzervativního pohledu by měl Gorsuch ovlivnit rozhodování v takových otázkách, jako je právo vlastnit zbraň, náboženská práva nebo problematika potratů.

Gorsuch je od roku 2006 členem federálního odvolacího soudu pro několik západních států unie se sídlem v Denveru. Nominoval jej republikánský prezident George Bush mladší a při jeho potvrzování v Senátu se proti němu nikdo nepostavil.

  • Nejvyšší soud Spojených států amerických je klíčový orgán soudní moci USA. Skládá se z devíti členů, které jmenuje prezident. Soudci jsou schvalováni Senátem. Je zvykem, že členové soudu jsou ve funkci do konce života nebo odchodu do důchodu, ale nejsou odvoláváni. Poměr soudců byl dosud těsný pět ku čtyřem ve prospěch konzervativců a pokud bude Gorsuch do funkce potvrzen, mírná převaha konzervativních sil bude pokračovat.
  • V minulosti nejvyšší soud rozhodoval například o Obamově zdravotnické reformě, sňatcích homosexuálů, popravách či imigrační reformě.