Izrael chce ve východním Jeruzalémě dál stavět

Jeruzalém – Izrael oznámil další záměr vybudovat stovky bytů v Jeruzalémě. Podle všeho opět reaguje na fakt, že je Palestina od konce listopadu nečlenským pozorovatelským státem OSN. Rozhodnutí o rozšíření židovských osad na palestinském území totiž poprvé padlo jen pár hodin po listopadovém hlasování OSN. Palestina se teď kvůli výstavbě hodlá obrátit právě na Radu bezpečnosti OSN.

Izraelské ministerstvo vnitra schválilo pokračování kontroverzního projektu výstavby 1500 bytů v ultraortodoxní židovské čtvrti Ramot Šlomo v severozápadním Jeruzalémě (Palestinci označují tuto lokalitu za osadu). Tento záměr byl pozastaven od roku 2010, kdy ho Izrael ohlásil během návštěvy amerického viceprezidenta Joea Bidena, a vyvolal tím kritiku z Washingtonu a diplomatický spor. Premiér Benjamin Netanjahu se pak Spojeným státům za nevhodně načasované rozhodnutí ministerstva bytové výstavby omluvil.

Palestinské vedení dnešní oznámení Izraele vzápětí odsoudilo. „Jsou to velmi nebezpečné a alarmující kroky,“ řekl hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát. „Izraelská vláda tak ukazuje své odhodlání jít proti vůli mezinárodního společenství,“ dodal.

Palestina se obrátí na Radu bezpečnosti

Palestinské vedení „podnikne neodkladně zásadní a nezbytné kroky proti izraelské výstavbě v osadách, včetně žádosti adresované RB OSN, aby zabránilo realizaci těchto rozhodnutí Izraele“, řekl Nabíl Abú Rudajná, mluvčí palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse.

Izrael už nedávno vyvolal nezvykle otevřené protesty a kritiku mezinárodního společenství, když v reakci na rozhodnutí Valného shromáždění OSN udělit Palestině status nečlenského pozorovatelského státu ohlásil výstavbu 3000 bytů na palestinském území Západního břehu Jordánu.

Plány další výstavby na palestinském území odsoudil i nejtěsnější spojenec Izraele, Spojené státy, které přitom hlasovaly ve VS OSN proti povýšení statusu Palestiny.

Vydáno pod