Největší příznivci jaderné energie v EU? Češi

Brusel - Češi jsou největšími příznivci jaderné energie ze všech 27 států Evropské unie. Zcela či spíše pro jadernou energii jsou v Česku téměř dvě třetiny lidí. Stejnou podporu - 64 % - vyjadřují jaderné energii i obyvatelé Litvy. V unii jako celku je to v průměru asi 44 procent. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků nového průzkumu Eurobarometr. Ten se uskutečnil mezi 27 000 respondenty ze zemí "sedmadvacítky".

Na opačném konci pomyslného žebříčku figurují Kypr a Rakousko. V ostrovním státě má jaderná energie podporu pouhých sedmi procent občanů, v Rakousku 14 procent.

Výsledky ukázaly, že názory na využívání jaderné energie se výrazně liší mezi zeměmi s atomovou elektrárnou a těmi, které takové zařízení nemají. Státy, jejichž obyvatelé se k jádru staví pozitivněji než unijní průměr, patří totiž výhradně do skupiny 15 unijních zemí, které na svém území nějakou jadernou elektrárnu mají.

Podle květnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) jsou postoje české veřejnosti k jaderné energetice vyvážené. Jako málo a zcela bezrizikovou ji vnímá 44 procent obyvatel, ekologický problém naopak v provozu jaderných elektráren vidí 43 procent Čechů.

Procento lidí, kteří sympatizují s jadernou energií

    Průměr EU 44

    ČR 64

    Litva 64

    Maďarsko 63

    Bulharsko 63

    Švédsko 62

    Finsko 61

    Slovensko 60

     …  

    Řecko 18

    Malta 15

    Rakousko 14

    Kypr 7