V Indii pohřbili sestru z nemocnice, kde ležela Kate

Mangalore - V Indii pohřbili zdravotní sestru Jacinthu Saldanhaovou, která spáchala sebevraždu nejspíš kvůli podvodnému telefonátu australského rádia. V jejím rodišti u města Mangalore se za ni sloužila mše. Na poslední cestě ji doprovázel manžel a dvě děti a také tisíce lidí. Šestačtyřicetiletá zdravotní sestra přepojila v londýnské nemocnici své kolegyni telefon v domnění, že jsou na lince členové královské rodiny, kteří se chtějí zeptat na zdravotní stav vévodkyně z Cambridge. Zdravotní personál přitom podvodníkům prozradil důvěrné informace. Po několika dnech se Saldanhaová oběsila.

V rodném městě Jacinthy Saldanhaové se dnes konal její pohřeb. Rakev s tělem dorazila za doprovodu rodiny do Indie už včera. Zdravotní sestra, která spáchala 7. prosince sebevraždu, byla po mši v kostele pochována do hrobu na hřbitově v Širvě nedaleko města Mangalore na jihozápadním pobřeží Indie. 

Smutečního obřadu se zúčastnily tisíce lidí. Úřady proto posílily bezpečnostní opatření. Postavily se bariéry a posílila se přítomnost bezpečnostních složek. V Indii se případu Saldanhaové věnovala velká mediální pozornost. Zdravotní sestra odtud totiž pocházela. Saldanhaová odešla před 12 lety s manželem a dětmi do Británie. V Širvě ale měla stále hodně přátel a místní lidé její smrti velmi litovali.

Rakev s ostatky Jacinthy Saldanhaové
Zdroj: ISIFA/Excel Media / Rex Features

Saldanhaová zanechala tři dopisy na rozloučenou. Jeden z nich se bezprostředně týká telefonátu, druhý je určen rodině a souvisí s jejím pohřbem a třetí adresovala svému zaměstnavateli, ve kterém kritizovala personál nemocnice.

Saldanhaovou našli mrtvou v jejím bytě v londýnské nemocnici Krále Ewarda VII. Spáchala sebevraždu jen několik dní poté, co přepojila své kolegyni falešný telefonát, ve kterém se moderátoři australského rádia představili jako královna a princ Charles. Chtěli přitom znát detaily o zdravotním stavu těhotné vévodkyně z Cambridge, která byla v nemocnici hospitalizovaná kvůli ranním nevolnostem.

Australskou stanici 2Day FM kvůli telefonátu vyšetřuje úřad pro regulaci médií. Stanice tvrdí, že neporušila žádný zákon ani kodex. Před zveřejněním telefonátu se pokusila kontaktovat všechny dotčené osoby. Londýnská nemocnice to přitom popírá. Oba moderátoři, kteří volali, se zhroutili. Momentálně nevysílají, skrývají se a mají zesílenou ochranu. Stanice reviduje produkční procesy a zakázala podobné telefonáty. Výnosy z reklamy až do konce roku půjdou na podporu pozůstalých.

Telefonát Petry Hůlové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod