Podaří se někdy zjistit motiv newtownského vraha?

Newtown (USA) - Masakr na škole v Newtownu může zůstat navždy v podstatě nevysvětlelný. Pachatel Adam Lanza je mrtvý, stejně jako jeho matka. Zdá se, že neměl blízké přátele, a jeho otec a bratr žili daleko a neměli k němu moc blízko. Lanza byl dalším uzavřeným mladíkem ze střední třídy, který se z nějakého nepředstavitelného důvodu během dospívání stal masovým vrahem, píše americký The Washington Post. Lanza v pátek zabil dvacet prvňáčků, šest učitelek, svou matku a nakonec i sebe.

Páteční krveprolití v newtownské škole byla varianta toho, co Spojené státy zažily v posledních letech opakovaně. Opět to byl útok ve stylu speciálních komand, jako kdyby zabiják hrál videohru a získával body za každou oběť. Opět se zdá, že zločin byl proveden tak, aby co nejvíc šokoval. A opět tu byl prvek přehnané ničivé síly, když střelec měl několik zbraní, pušku vojenského stylu a ohromné množství munice. Policie potvrdila, že vypálil stovky střel.

Masakr vedl k celonárodnímu zpytování svědomí a k výzvám k omezení násilí za použití střelných zbraní. S novou naléhavostí se opět zkoumají složité otázky zákonů o střelných zbraních, duševních nemocí a přístupu k psychiatrické péči. Diskuse se dotýká i Hollywoodu, který prodává fiktivní násilí. Do věci je zapleten i průmysl počítačových her, který vydělává na mimořádně realistických hrách, kde se střílí a které jsou krvavější než kdy předtím. „Bez zábran ukážu na zábavní průmysl, který šíří a kultivuje hry, které jsou záměrně stále realističtější, odehrávají se z pohledu střelce, stále více odlidšťují oběti a odměňují hráče za počet zabitých,“ říká soudní psychiatr Michael Welner.

„Nesmíme hledat rychlý lék na náš zármutek tím, že si budeme myslet, že diagnóza rovná se příčina tohoto násilí,“ varuje před vyvozováním závěrů psychiatr Harold J. Bursztajn z Harvardovy univerzity.

I když je profil masového střelce často důvěrně známý, ukáže se to, až když je pozdě. A naprostá většina uzavřených mladých mužů hrajících násilné hry nepáchá vůbec žádné zločiny, natož aby stříleli ve škole. „Nemůžete prostě jít a zavřít všechny podivínské mladé muže na světě,“ říká profesor psychiatrie Jeffrey Swanson z Dukeovy univerzity s tím, že se nedaří předvídat ani drobné násilí, natož pak masovou střelbu. Připomíná, že většinu násilí za použití střelných zbraní tvoří sebevraždy, nikoliv vraždy. Podle něj ale záleží na dostupnosti hodně smrtících zbraní. Swanson připomněl páteční útok v Číně, kde muž s nožem zranil více než 20 studentů. „Jde o to, že byli zraněni, ne zabiti, protože nůž je mnohem méně smrtící než střelná zbraň,“ uvedl.

Stále není jasné, proč se Lanza zaměřil na školu v Newtownu. Connecticutský guvernér Dan Malloy v neděli řekl, že Lanza tam před lety chodil, jeden jeho spolužák ale tvrdí, že až do sedmé třídy se vzdělával doma. Zatím nejsou věrohodné důkazy o tom, že se snažil svůj zločin dokumentovat, nebo že se svými plány chlubil, jak to dělají někteří masoví vrazi. Nezanechal žádnou stopu v sociálních médiích, neměl ani facebookovou stránku.

Bývalí spolužáci si vzpomínají, že Lanza byl tichý, podivínský kluk, který nosil do školy kufřík. Jeho rodiče byli rozvedení a on žil se svou matkou. Nejsou důkazy o tom, že byl ve škole šikanován nebo byl doma obětí jakéhokoli zneužívání. Podle některých médií měl mírnou formu autismu, to ale nebylo oficiálně potvrzeno. Vazba mezi autismem a násilným chováním je navíc podle řady studií velmi slabá nebo žádná. Riziko násilí naopak zvyšuje schizofrenie, obzvlášť v kombinaci s užíváním drog nebo alkoholu.

AP: Vrahova matka o rodinných problémech nemluvila

Adamova matka Nancy Lanzová chodila dvakrát nebo třikrát týdně do baru My Place v Newtownu. Každý ji tu znal. Když někdo neměl peníze, nabídla se, že účet zaplatí. Ani s nejlepšími přáteli přitom nikdy nemluvila o svých rodinných problémech, napsala agentura AP. Když přivedla na jídlo mladšího syna Adama, díval se do země a nemluvil. Přátelé věděli, že několikrát změnil školu a že se také snažila ho učit doma. Ale i když někdy dala najevo obavy o jeho budoucnost, mluvila o svých dvou synech s hrdostí a nikdy si na nic nestěžovala.

„Nikdy se nezmínila, že by Adam měl sklony k sebevraždě nebo násilí. Nic takového. Každý, kdo s ním strávil nějaký čas, věděl, že je trochu odlišný, ale nikdo v tom neviděl opravdu velký problém,“ řekl listu The Washington Post syn majitelky My Place Mark Tambascio.

Adam Lanza
Zdroj: ČT24

Nancy se do Newtownu s tehdejším manželem přestěhovala v roce 1998. Dříve pracovala jako makléřka v Bostonu a její muž byl úspěšný manažer. Když se rozvedli v roce 2009, prostorný dům v Newtownu jí nechal. Nerozešli se ve zlém a Adam trávil čas s matkou i otcem. Na newtownské střední škole měl Adam často krize, které mohla řešit jen jeho matka. Někdy se prý úplně stáhl do sebe a nedělal to, co měl - ať už měl být ve třídě nebo číst. „Nebyla to vzpoura nebo odpor. Stáhl se do sebe,“ řekl Richard Novia, který měl do roku 2008 na starosti bezpečnost v místních školách. Když se k Adamovi někdo přiblížil na chodbě, přitiskl se prý ke zdi, nebo šel na druhou stranu.

Lidé, kteří jí znali, tvrdí, že Nancy Lanzová byla štědrá žena, která často přátelům finančně pomohla a dělala dobrovolnickou práci. Přátelům se také svěřila, že si na obranu koupila zbraně a začala chodit na střelnici. Všechny zbraně, které měl Adam při střelbě ve škole, patřily jí. Podle vyšetřovatelů brala na střelnici i svého syna.

Vydáno pod