Německá vláda schválila trestání sociálních sítí, hrozit mají miliardové pokuty

Pokuty pro sociální sítě v Německu (zdroj: ČT24)

Německá vláda schválila návrh, podle něhož bude sociálním sítím, které nebudou důsledně mazat protiprávní obsah, hrozit pokuta až 50 milionů eur (1,35 miliardy korun). Parlamentem by měl projít ještě před zářijovými volbami.

„Svoboda vyjadřování má v naší živé demokracii obrovský význam. I urážlivá a odpudivá vyjádření a dokonce i lež mohou spadat pod svobodu slova. Svoboda vyjadřování ale končí tam, kde začíná trestní právo,“ uvedl ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD), který návrh v březnu představil.

Sociální sítě budou muset stížnosti na obsah od uživatelů okamžitě přezkoumat a zjevně trestné příspěvky do 24 hodin smazat. Nestačí přitom smazat jen originální příspěvek, ale všechny další se stejným obsahem, které mezitím uživatelé sdíleli. 

Firmám, které se chystanými pravidly nebudou řídit, hrozí pokuta až pět milionů eur (135 milionů korun) pro osobu zodpovědnou za vyřizování stížností na protiprávní obsah a dále pokuta až 50 milionů eur pro celou společnost. Každá sociální síť, ať už je její sídlo v jakékoli zemi, přitom bude muset mít v Německu zodpovědnou osobu, na níž se bude možné obrátit.

Privatizace soudní moci, tvrdí kritikové

„Vládou schválený návrh zákona přenáší výkon právní moci na soukromé firmy. Ty budou muset během velmi krátké doby rozhodnout, jestli je nahlášený obsah protiprávní a musí být smazán, nebo ne,“ tvrdí Marie-Teresa Weberová ze svazu digitálních společností Bitkom.

Kromě privatizace soudní moci varují odpůrci zákona před otevíráním dveří cenzuře. Sociální sítě řeší miliony nahlášených příspěvků denně a za obsah právně odpovídají uživatelé. Kvůli strachu z pokut ale může vítězit preventivní mazání nad zdlouhavým zkoumáním právních detailů obsahu.

„Provozovatelé by měli převzít větší odpovědnost v boji proti nenávisti. Nejít ale cestou mazání, nýbrž podpořit protiargumenty demokraticky angažované lidi, kteří proti nenávisti vystupují,“ navrhuje mluvčí nadace Amadeu Antiona Robert Lüdecke.

Facebook a Twitter v reakci na vládní návrh oznámily, že posilují lidské i technické kapacity pro boj s nenávistnými příspěvky. Německý ministr spravedlnosti se nechce nechat odradit kritikou a plánuje prosadit své návrhy na celoevropské úrovni.

Vydáno pod