Clintonovou nahradí Kerry, tvrdí americká média

Washington - Americký prezident Barack Obama se rozhodl nominovat na ministra zahraničních věcí předsedu senátního výboru pro zahraniční vztahy Johna Kerryho. Informují o tom americká média, která se odvolávají na zdroj blízký vládě. Kerry by ve funkci nahradil současnou ministryni Hillary Clintonovou.

Zatím není jasné, kdy bude nominace oznámena. Televize ABC uvedla, že nominace se zatím oznamovat nebude, a to z několika důvodů. Jednak se prý musí celý proces nejprve dokončit, jednak je třeba brát ohledy na tragédii ve škole v Newtownu. Naopak podle CNN by nominace mohla být oznámena hned po neděli.

Kerry je demokratickým senátorem za stát Massachusetts a v Senátu má silné vazby na demokraty i republikány. V roce 2004 kandidoval na prezidenta, voliči ale dali ještě jednu šanci tehdejšímu prezidentovi Georgi Bushovi mladšímu. Clintonová už dříve oznámila, že na svou funkci hodlá rezignovat.

Riceová funkci odmítla

Clintonovou měla podle původních plánů nahradit velvyslankyně USA při OSN Susan Riceová. Prezident ale ve čtvrtek oznámil, že Riceová ministryní zahraničí být nechce. Důvodem je silná vlna kritiky, která vůči ní zazněla ze strany republikánů po zářijovém útoku na americký konzulát ve východolibyjském městě Benghází.

Další významnou změnou v americké vládě má být jmenování nového ministra obrany. Odcházejícího Leona Panettu by na tomto postu měl podle dosavadních předpokladů vystřídat bývalý republikánský senátor z Nebrasky Chuck Hagel.

Jmenování republikána do kabinetu demokratického prezidenta, nebo demokrata do republikánské administrativy není výjimečné. Například do loňského roku zastával post ministra obrany republikán Robert Gates, kterého do tohoto úřadu uvedl Obamův předchůdce George Bush. V Obamově kabinetu nyní jako ministr dopravy slouží republikán Ray LaHood.

Obamu čekají v úvodu jeho druhého prezidentského mandátu další změny v administrativě. Bude potřebovat nového ministra financí po Timothym Geithnerovi a také šéfa tajné služby CIA. Generál David Petraeus musel z vedení CIA kvůli skandálu s nevěrou rezignovat. Geithner chtěl funkci opustit už loni, nakonec ale na přímou prosbu prezidenta zůstal.

John Kerry
Zdroj: ČT24
Vydáno pod