Prezidentem Ekvádoru bude Moreno. Potvrdila to volební komise

Kandidát vládních socialistů Lenín Moreno těsně vyhrál nedělní ekvádorské prezidentské volby. Potvrdil to předseda volební komise. Morenův pravicový rival Guillermo Lasso regulérnost hlasování zpochybňuje. Morenovo vítězství umožní zakladateli serveru WikiLeaks Julianovi Assangeovi, aby zůstal na ekvádorském velvyslanectví v Londýně.

Výsledky voleb jsou „nezvratné“, prohlásil předseda volební komise Juan Pablo Pozo s tím, že nezaznamenal žádné podvody. „Ekvádor si zvolil svobodně,“ dodal podle agentury Reuters.

Moreno podle volební komise získal 51,16 procent platných hlasů a Lasso 48,84 procent. Poražený bývalý bankéř tvrdí, že sčítání hlasů provázely podvody. Jeho přívrženci v úterý demonstrovali v hlavním městě.

Lasso se již v neděli po vydání povolebních průzkumů, které pro něho vyznívaly příznivě, označil stejně jako Moreno za vítěze. Výsledky průběžného sčítání se však od odhadů výsledků lišily a Lasso uvedl, že požádá o jejich přezkoumání. Organizace amerických států (OAS), která volby monitorovala, v pondělí oznámila, že nezaznamenala žádné nesrovnalosti.

Guillermo Lasso
Zdroj: Reuters/Henry Romero

Výsledky hlasování ukazují, že země zůstane nadále baštou socialismu a nevydá se doprava, jako to v posledních letech udělala řada zemí Latinské Ameriky od Argentiny přes Brazílii po Peru. Moreno, který je od roku 1998 po postřelení upoután na invalidní vozík, slíbil zvýšit sociální dávky, ale být k protivníkům smířlivější než končící socialistický prezident Rafael Correa.

K vítězství již levicovému kolegovi blahopřáli další zástupci socialistického tábora – venezuelský prezident Nicolás Maduro a bolivijský vůdce Evo Morales.

Přivítal je i zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, který se od roku 2012 ukrývá na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Zatímco Lasso sliboval, že mu jako prezident přestane azyl poskytovat, Moreno uvedl, že jej na ambasádě nechá.

Vydáno pod