Při řádění střelce v americkém Newtownu vyhaslo 28 životů

Newtown (USA) - Osmadvacet mrtvých si vyžádalo řádění šíleného střelce v Newtownu v americkém státě Connecticut. Pachatel v základní škole Sandy Hook zastřelil šest dospělých a 18 dětí, další dvě zemřely po převozu do nemocnice. Mrtvý je i sám střelec, který podle všeho spáchal sebevraždu. Další oběť byla nalezena v domě v Newtownu, který má s pachatelem souvislost. Jedna osoba je zraněna. Jde o jeden z nejhorších školních masakrů v dějinách USA. Prezident Barack Obama v emotivním televizním projevu vyjádřil soustrast i podporu rodinám obětí.

Kolem identity pachatele panují nejasnosti. Podle anonymních policejních zdrojů je pachatelem dvacetiletý Adam Lanza, syn učitelky ze školy, kterou během řádění rovněž zastřelil. Do školy přijel jejím autem. Adamova partnerka a jeho kamarád se pohřešují. 

Adamova 24letého bratra Ryana z Hobokenu v New Jersey podle stejných zdrojů vyslýchá policie. Za pachatele byl původně označen právě on, na svém Facebooku ale odpoledne napsal: „Já jsem to nebyl. Byl jsem v práci.“ Není vyloučeno, že si Adam přisvojil bratrovu identitu.

Do základní školy Sandy Hook chodí děti ve věku od pěti do deseti let. Podle místních médií se nejvíc střílelo ve třídě pro nejmladší děti. Mezi mrtvými je i ředitel školy a psycholog. Střelec vypálil nejméně 100 ran, motivy jeho činu jsou stále nejasné. Na místě činu byly nalezeny tři zbraně: puška a dvě pistole (Glock a Sig Sauer).

Další oběť našli v domě, který má souvislost s pachatelem

Matka jednoho z žáků uvedla, že do budovy školy vstoupil maskovaný muž, který měl u sebe zbraně a neprůstřelnou vestu. Šel do kanceláře ředitele a začal střílet. „Bylo to strašné. Rodiče i děti byli naprosto hysteričtí. Ze školy prchali krvácející žáci,“ popsala tragédii. Podle listu The New York Times útočník vešel do třídy, kde učila jeho matka Nancy, zastřelil ji a následně postřílel i děti ve třídě. Pak se prý sám zabil. 

Zástupce connecticutské policie Paul Vance upřesnil, že 18 dětí bylo mrtvých na místě a dvě zemřely po převozu do nemocnice. Jeden člověk je zraněný. Ve škole se střílelo ve dvou místnostech. V lese nedaleko školy policie zadržela dalšího podezřelého muže, později se ale potvrdilo, že nešlo o střelcova komplice a že pachatel jednal sám. Policie odmítla k jeho identitě a dalším okolnostem činu uvést bližší informace. Policie také našla v Newtownu v domě souvisejícím s útočníkem dalšího zabitého muže; podle některých informací jde o pachatelova otce. Identitu obětí policie neoznámila.

První volání o pomoc zaznělo ve tři čtvrtě na deset dopoledne

První volání o pomoc se na tísňové lince ozvalo ve tři čtvrtě na deset místního času. V tu chvíli bylo ve škole na 700 žáků. Na místo okamžitě vyrazily policejní síly včetně speciálních jednotek SWAT a sanitky. Policie nařídila všem školám ve městě, aby zavřely brány a nepouštěly nikoho dovnitř ani ven. „Přišel policista a řekl nám, ať běžíme ven, a tak jsme to udělali,“ řekla televizi NBC jedna z žaček. „Policisté nás odvedli ze školy. Řekli nám, abychom se drželi za ruce a zavřeli oči. Otevřeli jsme je, až když jsme byli venku,“ řekla listu Hartford Courant devítiletá žačka Vanessa Bajraliuová. Rodiče, kteří se svých dětí nedočkali, se shromáždili v místní hasičské stanici.

Obama: Naše srdce jsou zlomena

Prezident Barack Obama se spojil s guvernérem státu Connecticut a ředitelem FBI. Vyjádřil soustrast i podporu rodinám obětí jménem celého národa. „Naše srdce jsou dnes zlomena,“ řekl viditelně dojatý Obama, který si během krátkého vystoupení k tragédii utíral slzy. Většina obětí v Connecticutu byly děti mezi pěti až deseti lety, měly před sebou celý život, uvedl prezident a oznámil, že na všech státních budovách budou vlajky čtyři dny spuštěny na půl žerdi. „Tyto děti jsou naše děti. Musíme podniknout smysluplné kroky - bez ohledu na politiku - abychom předešli takovým událostem,“ řekl Obama s tím, že Amerika zažila v posledních pěti letech příliš mnoho takových tragédií.

Svět kondoluje

Slova soustrasti rodinám obětí již vyjádřily Evropská unie či Velká Británie. Francouzský prezident François Hollande prohlásil, že je zprávami o střelbě zděšen. „Šok“ a „hrůzu“ nad zprávami o masakru v USA vyjádřila šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová či šéf Evropské komise Juan Manuel Barroso. 

Newtown má 27 000 obyvatel a je asi 120 kilometrů severovýchodně od New Yorku.

Případy střelby na školách v USA s největším počtem obětí

45 mrtvých- 18. května 1927 - Při sérii bombových atentátů v základní škole ve městě Bath v americkém státě Michigan zemřelo 45 lidí (z toho 38 dětí, dva učitelé, čtyři další dospělí a útočník) a 58 bylo zraněno.

33 mrtvých - 16. dubna 2007 - Při střelbě na Virginském polytechnickém institutu přišlo o život 32 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Vraždil student z Jižní Koreje Čo Sung-hu, který nakonec sám spáchal sebevraždu.

17 mrtvých - 1. srpna 1966 - Pětadvacetiletý student Charles Whitman postřílel na univerzitě v texaském Austinu 16 lidí a 31 zranil, než ho zneškodnil policejní střelec. Předešlé noci zabil Whitman svou manželku a matku. První větší případ střelby na školách.

15 mrtvých - 20. dubna 1999 - Na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton ve státě Colorado dva maskovaní mladíci, kteří sami byli studenty téže školy, zastřelili 12 studentů a profesora, 21 dalších zranili. Útočníci poté spáchali sebevraždu.

10 mrtvých - 21. března 2005 - Deset lidí zemřelo v indiánské rezervaci Red Lake v americkém státě Minnesota. Šestnáctiletý student místní střední školy Jeff Weise zabil doma své prarodiče a pak v areálu školy zastřelil pět spolužáků, strážce, učitelku a nakonec sebe.