„Podlý útok proti nevinným lidem.“ Svět reaguje na výbuch v Petrohradu

Soustrast pozůstalým po obětech výbuchu trhaviny v petrohradském metru už vyjádřila řada světových politiků. Mezi prvními byli šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová či generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Ke kondolencím se připojili i ministři zahraničí Británie, Francie a Německa a také čeští politici. Za „hroznou věc“ označil explozi v Petrohradu i americký prezident Donald Trump.

„Sledujeme zprávy přicházející z Petrohradu společně se všemi ministry zahraničí EU,“ uvedla na Twitteru Federica Mogheriniová, která se účastní jednání evropských šéfdiplomatů v Lucemburku. „V myšlenkách jsme se všemi obyvateli Ruska,“ dodala. Na Twitteru vyjádřil zděšení z výbuchu britský ministr zahraničí Boris Johnson. „Soucítím s oběťmi a jejich rodinami,“ uvedl.

Jeho francouzský kolega Jean-Marc Ayrault rovněž vyjádřil „solidaritu s Ruskem a rodinami obětí“. Německo je v těchto temných hodinách v myšlenkách s „našimi přáteli v Rusku, oběťmi a jejich rodinami,“ reagoval šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel, podle kterého „mnoho nyní naznačuje, že šlo o podlý útok proti nevinným lidem“.

„Hrozná věc, děje se to po celém světě, naprosto hrozná věc,“ komentoval události v Petrohradě na dotaz novinářů americký prezident Donald Trump. „Bohužel to není poprvé, kdy občané tohoto nádherného města musí strpět takovou tragédii,“ uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Útok v Petrohradu ho „šokoval a zarmoutil“. „Nic nemůže takový barbarský čin ospravedlnit,“ dodal Juncker.

„Ohavný útok“ v Petrohradu odsoudil na Twitteru také turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu. Italský premiér Paolo Gentiloni vyjádřil nad událostmi v petrohradském metru „úděs“ a ruskému lidu vyjádřil italskou solidaritu. „Soustrast rodinám zabitých a zraněných“ napsal na Twitteru také ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin.

„V šoku a se smutkem sleduji zprávy z Petrohradu,“ řekl německý prezident Frank-Walter Steinmeier. „Naše myšlenky jsou s lidmi v Rusku. Naše zvláštní soustrast patří pozůstalým po obětech. Raněným přeji brzké uzdravení,“ dodal. 

„Nejhlubší soustrast těm, které postihl výbuch v petrohradském metru, jejich milovaným a ruskému lidu,“ uvedl na sociální síti generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Generální tajemník OSN António Guterres výbuch odsoudil a zdůraznil, že odpovědné osoby musejí být postaveny před soud. Podle agentury TASS to uvedl oficiální zástupce generálního tajemníka Stefan Dyuzharrik.

Při výbuchu v metru v centru Petrohradu zahynulo podle ruského ministerstva zdravotnictví deset lidí a padesát dalších utrpělo zranění. Prezident Vladimir Putin, který shodou okolností ve druhém největším ruském městě právě pobývá, uvedl jako jednu z možných příčin incidentu terorismus. 

Uložit