Somálští piráti po letech vystrkují růžky, tentokrát unesli obchodní loď

Piráti u somálského pobřeží unesli v sobotu indickou obchodní loď. Plavidlo s jedenáctičlennou posádkou má namířeno k břehům autonomního somálského státu Puntland. S odkazem na bývalého experta somálské vlády na boj proti pirátství o tom píše agentura Reuters.

Menší dřevěná loď se plavila z Dubaje do somálského Bosasa. Piráti na ni zaútočili, když byla v blízkosti jemenského ostrova Sokotra, sdělil generální ředitel společnosti Dryad Maritime Security Graeme Gibbon Brooks.

Unesené plavidlo nese název Al Kausar, uvedl mluvčí společnosti United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), jež koordinuje plavby obchodních lodí v oblasti. Přesná poloha lodi prý zatím není jasná.

Minulý měsíc somálští piráti unesli ropný tanker, ale po boji s pobřežní stráží v Puntlandu se ho vzdali. Šlo o první únos velkého komerčního plavidla na této trase od roku 2012.

Počet útoků klesl díky bezpečnostním operacím

Somálští piráti byli nejaktivnější v roce 2011. U somálských břehů tehdy zaútočili 237krát a vzali stovky lidí jako rukojmí. Od prosince 2008 v souladu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN běží u břehů Somálska protipirátská operace Evropské unie nazvaná Atalanta.

V regionu se vedle lodí Atalanty ve snaze omezit pirátské aktivity pohybují také plavidla zemí NATO, ale i Číny, Ruska, Japonska nebo Indie. Počet útoků tak donedávna značně klesl.