Assange si může oddychnout, ekvádorským prezidentem bude socialista Moreno

Ekvádorské prezidentské volby vyhrál socialista Moreno (zdroj: ČT24)

V ekvádorských prezidentských volbách zvítězil kandidát vládnoucí strany Lenín Moreno, který těsně porazil svého konzervativního soupeře. Země tak zřejmě zůstane baštou socialismu a nevydá se doprava, jako to udělala řada zemí Latinské Ameriky od Argentiny po Peru. Moreno byl před lety postřelen a je na vozíku. Slíbil zvýšit sociální dávky a být smířlivější k oponentům. Juliana Assange chce nechat na ambasádě v Londýně.

Podle oficiálních výsledků, které zveřejnila volební komise, dalo Morenovi hlas 51 procent voličů. Jeho konzervativní soupeř Guillermo Lasso dostal zhruba 49 procent hlasů. Po oznámení údajů se ale sám prohlásil za vítěze a prohlásil, že se stal obětí volebního podvodu.

„Je zřejmé, že každý student matematiky nebo statistiky by dokázal, že rozdíl mezi povolebními průzkumy a výsledky by mohl být jeden nebo půl procenta. Ale nemůže tu být rozdíl osmi procent, jak nyní zlomyslně předstírají,“ konstatoval neúspěšný kandidát.

Stoupenci nového ekvádorského prezidenta
Zdroj: Mariana Bazo/Reuters

Na výsledky podá stížnost. Zároveň vyzval své stoupence, aby proti výsledkům mírumilovně, ale důrazně protestovali. „Překročili hranici,“ uvedl Lasso na adresu vlády prezidenta Rafaela Correy. Jako zatím jediný důkaz uvedl nesprávné přiřazení výsledků u hlášení údajů z jednoho malého provinčního střediska do Quita. V ulicích největšího města země Guayaquil už došlo ke střetům s policií.

Lasso v kampani sliboval vytvoření milionu pracovních míst za čtyři roky a varoval před sliby velkorysých sociálních výdajů, které by podle něj mohly Ekvádor uvrhnout do dluhů a do krize podobné nynějšímu rozvratu ve Venezuele.

Vládnoucí stranu obviňoval z krytí korupčních skandálů a dosazování svých stoupenců do státních institucí, jako to dělá Correův spojenec, venezuelský prezident Nicolás Maduro.

Nadále budeme měnit Ekvádor. Co začalo před deseti lety pod Rafaelovým vedením, bude pokračovat. Bezpochyby dojde ke změnám. Nebudou to ale bezvýznamné změny, které by vedly k chudobě a útlaku. Ne, ne. Budou to změny k lepšímu.
Lenín Moreno
zvolený ekvádorský prezident

Volby ovlivní i další osud zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, který se od roku 2012 ukrývá na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Lasso chtěl Assange vyzvat k opuštění velvyslanectví, zatímco Moreno slíbil, že ho na ambasádě ponechá. Assange se na ekvádorské velvyslanectví uchýlil z obavy, že jej Londýn vydá do Švédska, kde čelí obvinění ze znásilnění.