Klaus dal Čechům tip na dárky – knihu svého dvorního šaška, píše Die Welt

Berlín - Německý deník Die Welt nazval Klausova vicekancléře Petra Hájka „dvorním šaškem“ ve svém dnešním článku o kontroverzních názorech Petra Hájka prezentovaných v jeho poslední knize. List se zaměřil i na podporu, kterou knize poskytl Václav Klaus.

„Češi, kteří dosud neměli nápad na vhodný vánoční dárek, si mohou oddechnout. Prezident Václav Klaus jim pomohl a vřele jim doporučil novou knihu svého vicekancléře Petra Hájka,“ napsal Die Welt o podpoře, které se publikaci nazvané Smrt v sametu dostalo od hlavy státu. „Je to pozoruhodná kniha, která by měla být součástí povinné četby,“ cituje německý deník Klausova slova na adresu Hájkovy knihy.

Havel jako služebník Satana

List zmiňuje i některé z kontroverzních pasáží, v nichž Hájek nazývá Klausova předchůdce Václava Havla „služebníkem Satana“, jenž se stal „nástrojem sil lži a nenávisti“. Přidává i Hájkův názor, že Havlovy koncepce směřovaly k vybudování fašistického korporátního státu.

Die Welt také připomíná Hájkovo odsouzení Lisabonské smlouvy Evropské unie jako „ústavy nového vězení národů“ a „Satanova dílo“.

Aby Němcům ještě více přiblížil názory někdejšího novináře a později Klausova mluvčího, přidává německý list také starší Hájkovy sporné výroky, jimiž mimo jiné popsal existenci teroristy Usámy bin Ládina jako „moderní pohádku pro dospělé o dobru a zlu“.

Podle Weltu se Hájek pro žurnalisty už dávno proměnil v Klausova „dvorního šaška“ a stal se součástí „podivného českého politického folkloru“. „Funkční období obou končí na začátku příštího roku. Pak bude mít Hájek ještě více času na psaní,“ uzavírá Die Welt.