Nejtragičtější kapitola čínsko-japonské války se psala v Nankingu

Nanking - Nankingský masakr v Číně na přelomu let 1937 a 1938 představoval jednu z nejtragičtějších kapitol čínsko-japonské války. Podle různých odhadů zde bylo zavražděno 150 až 300 tisíc civilistů. 13. prosince uplynulo od tohoto masivního útoku japonské armády, který doprovázely nezřízené krutosti, 75 let.

Druhá čínsko-japonská válka začala nenápadně - neplánovanou potyčkou mezi oddíly obou zemí v červenci 1937 v oblasti Pekingu. Brzy se ale rozšířila a přerostla ve válku totální. Po nečekaně dlouhé, ale vítězné bitvě o Šanghaj se japonská armáda v listopadu 1937 vydala dobýt přes 300 km vzdálené hlavní město, do kterého se uchýlily porážkou demoralizované čínské jednotky. 

Se zvěstmi o blížící se nepřátelské armádě začala čínská armáda v okolí Nankingu pálit a ničit vše, z čeho by japonští okupanti mohli mít užitek. Z města odcestovali představitelé kuomingtanské vlády v čele s Čankajškem a téměř všichni cizinci. 

9. prosince prorazily Japonské jednotky poslední linie odporu a stanuly před městskými branami Nankingu. Následující noc se na město snesly propagandistické letáky vyzývající ke kapitulaci. Poté, co Japonci nedostali očekávanou odpověď, zavelel vrchní velitel japonské armády v centrální Číně Iwane Macui k útoku. Po dvou dnech těžké kanonády a leteckého bombardování vydal čínský generál Tchang Šeng-č' rozkaz k ústupu a japonská armáda tak bez vojenského odporu vstoupila za hradby města. Bylo 13. prosince.

Rozhovor s Pavlem Chalupou (zdroj: ČT24)

Příkaz byl jasný - zavraždit kohokoliv, koho uvidí

Japonští vojáci zabíjeli Číňany na potkání. Příkaz byl jasný - zavraždit kohokoliv, koho uvidí.  Znásilňování (20 tisíc případů), žhářství (třetina města lehla popelem), loupeže, rabování a hromadné popravy. Celkové odhady počtu obětí se rozcházejí. Japonci se snažili veškeré dokumenty o genocidě zlikvidovat a masakr začal být popírán.

Na válečném tribunálu v Tokiu se mluvilo o 155 tisících obětech, Mezinárodní vojenský tribunál odhadl jejich počet na 260 tisíc, Čína tvrdí, že celkový počet obětí byl 300 tisíc. Tento údaj je také vryt do kamenné zdi Památníku obětí masakru v Nankingu, který stojí na jednom z masových hrobů. Odhady jsou i vyšší, mluví se i o půl milionu obyvatel.

Japonci začali genocidu popírat

Čína byla později pobouřena japonskými učebnicemi dějepisu, které vyšly po druhé světové válce a počet obětí odhadovaly na 3 000 a krutosti spáchané japonskou armádou značně bagatelizovaly.

75. výročí se tak nese ve znamení pietních akcí. Hlavní diskuse se vede o problému genocid a násilí jako univerzálního zla, kdy určitá skupina likviduje jinou skupinu obyvatel, kterou považuje za podřadnou. Bohužel to není v dějinách lidstva výjimečné ani originální. 

Druhá čínsko-japonská válka skončila až v září 1945, kdy se japonské oddíly vzdaly Čankajškovým nacionalistům a sovětské Rudé armádě. Tokijský válečný tribunál, který se zabýval japonskými válečnými zločiny po druhé světové válce, odsoudil generála Macuiho k trestu smrti oběšením. Soudnímu přelíčení ale unikl další velitel japonské armády v Nankingu princ Asaka Jasuhiko, na kterého se jakožto člena císařské rodiny vztahovala imunita amerického generála Douglase. 

Vydáno pod