Po skandálech s potravinami Čína obrací. Biotrend objevuje střední třída i vláda

Zdravé stravování na čínský způsob (zdroj: ČT24)

Trend biopotravin se začíná usazovat v Číně. Obchody hlásí zvýšenou poptávku i zájem o pěstitele, kteří potraviny s čistě přírodními postupy nabízejí. Zdravějšímu jídlu jde naproti také vláda – investory láká na výhodnější podmínky v zemědělství. Rolníkům se tak snaží zvýšit příjmy a lidem nabídnout bezpečné potraviny.

Štáb ČT zavítal do jedné z farem na předměstí Pekingu, kde si nemohou vynachválit české výrobky. Ovoce a zeleninu bez chemikálií tady pomáhají pěstovat biofungicidy s českými znaky. Jejich kvalitu poznal majitel Cohen Sia při pobytu v ČR.

„Viděl jsem, že tam máte čistou zeleninu, ovoce. V Číně se teď rozjíždí ekonomika. Bude lepší život, lidi mají peníze, a tak bude velká spotřeba bezpečných potravin,“ tvrdí šéf společnosti Bioway.

Když se Cohen Sia po úspěšném podnikání dal na biozemědělství a začal v Číně nabízet české přípravky na ochranu rostlin, přátelé pochybovačně vrtěli hlavou. Vysvětlit rolníkům i funkcionářům, že bezpečné potraviny mají budoucnost, ho prý stálo roky přesvědčování.

Pomaleji a dráž. Cesta, kterou čínský farmář neuznával

Ti, kdo znají čínskou náturu, by si na zdejší úspěch biopotravin příliš nevsadili. Jejich pěstování totiž odporuje tradiční logice asijského zemědělce: vypěstovat co nejvíce, co nejrychleji a co nejlevněji.

Kvalita půdy je totiž nízká a chemií zemědělci udržují výnos. Ročně spotřebují 1,4 milionu tun pesticidů. Biopřístup samozřejmě vyjde dráž, i když ho stále více kupuje nová střední třída. Po skandálech s jedovatými potravinami si lidé při rostoucích příjmech dávají i větší pozor, co jedí.

I těm otrlejším, zvyklým na ledacos, dochází v posledních letech trpělivost. Tamní trh zažil například explodující melouny napumpované hormony, rýži s těžkými kovy, arzén v sóje i ředidlo v houbách.

Podpora zdravějších – i bezpečnějších – procesů tak dostává od vlády zelenou. Přesto boom pohání spíše osobní zájem než snaha zlepšovat životní prostředí.

Vydáno pod