Mayová vysvětluje v evropských denících: Odcházíme z EU, nikoliv z Evropy

Zpravodajka ČT: Británie řeší účet za brexit i budoucí obchodní dohodu s EU (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtečních vydáních sedmi předních evropských deníků vyšly komentáře britské premiérky Theresy Mayové, v nichž se politička po středečním oficiálním oznámení odchodu Británie z Evropské unie snaží čtenářům vysvětlit plány své vlády do budoucna. V příspěvcích mimo jiné zdůraznila, že Británie se chystá opustit Evropskou unii, nikoli Evropu, a přeje si s kontinentem nadále udržovat silný vztah.

Komentáře Mayové se objevily v německém listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), francouzském Le Parisien, španělském El País, italském La Repubblica, irském The Irish Times, polském Rzeczpospolita a ve švédském Dagens Nyheter.

„Chci vás ujistit, že toto rozhodnutí v žádném případě neznamená odmítnutí hodnot, které máme jako Evropané společné,“ napsala Mayová. V článcích zopakovala základní myšlenky z dopisu, který ve středu zaslala předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi, aby ho informovala o záměru Británie odejít z EU, poznamenala agentura AFP.

Británie chce zůstat solidním partnerem a spojencem Evropy

„Nejde o pokus poškodit Evropskou unii a zbývající členské země,“ uvedla premiérka. Naopak si prý přeje, aby se Unii dařilo a aby prosperovala. „Chceme zůstat solidními partnery a spojenci Francie a všech našich přátel na kontinentu,“ uvedla Mayová v příspěvku poskytnutém listu Le Parisien. V dalších verzích stojí na místě Francie ta země, ve které komentář vyšel.

Sled událostí kolem brexitu
Zdroj: ČT24

V příspěvku zaslaném FAZ uvedla, že si váží vztahu s Německem, s nímž v minulosti Británie často bojovala na světovém poli „silným a jednotným hlasem“ za územní celistvost a suverenitu Ukrajiny či pomoc milionům lidí v Sýrii, kteří se ocitli v nouzi. Zdůraznila i společné hospodářské zájmy Británie a Německa, které se podle ní projevují mimo jiné tím, že 400 000 Britů pracuje pro německé a 250 000 Němců pro britské podniky.

„Vytvoření zbytečných obchodních překážek by bylo v rozporu s našimi společnými zájmy,“ uvedla Mayová v příspěvcích. „Víme, že ztratíme vliv ohledně regulace evropského hospodářství. Akceptujeme to,“ dodala.

V italském listu La Repubblica připomněla také 600 000 Italů, kteří žijí v Británii, ale i spolupráci obou zemí v otázkách migrace a v boji proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). Právě spolupráce v oblasti bezpečnosti je podle Mayové stěžejní. Británie je konfrontována se stejnými globálními hrozbami terorismu a extremismu jako zbytek Evropy, a chce proto s evropskou sedmadvacítkou úzce spolupracovat i po svém odchodu, uvedla předsedkyně britské vlády.  

Ve španělském listu El País Mayová upozornila na 130 000 Španělů žijících v Británii a 18 milionů Britů, kteří podle ní loni cestovali do Španělska. „Ohromně si vážíme tohoto vztahu a přátelství, které nás sjednocuje,“ uvedla britská premiérka ve španělském listu.

Londýn si přeje, aby občané EU žijící v Británii – a stejně tak Britové žijící v ostatních státech Unie – dostali záruky svých práv „co možná nejrychleji“, uvedla v článcích britská premiérka.

Hollande: Nejprve jednání o odchodu, pak o budoucnosti

Jednání o brexitu se musí nejdříve soustředit na způsob odchodu Británie z Evropské unie, až poté se vyjednavači mohou zabývat uspořádáním budoucích vztahů. Therese Mayové to ve čtvrtečním telefonickém rozhovoru řekl francouzský prezident Francois Hollande.

Podobně se už ve středu vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová. Londýn přitom usiluje o to, aby se o obou tématech jednalo zároveň.

Rozhovory o odchodu Británie z EU by se podle dosluhujícího francouzského prezidenta měly odehrávat v „jasném a konstruktivním duchu“, aby se odstranily nejasnosti a zároveň byla respektována pravidla a zájmy sedmadvaceti členských zemí Evropské unie.

„Prezident naznačil, že rozhovory se musí nejdříve vést o podmínkách odchodu (Británie z EU), přičemž by se měly soustředit zvlášť na práva občanů a povinnosti plynoucí ze závazků, které Spojené království učinilo,“ uvedl v prohlášení Elysejský palác.