V Kongu bují kmenové násilí, dva pracovníky OSN našli zavražděné

Oběťmi násilí v Kongu i dva spolupracovníci OSN (zdroj: ČT24)

Kmenové násilí v Kongu je na vzestupu. Před pár týdny byli uneseni dva pracovníci OSN, které někdo posléze zavraždil. Pravděpodobnými viníky jsou protivládní milice, vyšetřování ale brání nebezpečná a nepřehledná situace.

Zabití pracovníci dohlíželi na sankce

Američana Michaela Sharpa a Švédku Zaidu Catalanovou unesli před pár týdny neznámí útočníci v násilím zmítané provincii Kasai. Oba experti monitorovali dodržování sankcí uvalených na Kongo Radou bezpečnosti OSN.

Dvojice zmizela spolu se čtyřmi místními občany. Dvě těla pracovníků OSN se teď našla v centrální části tohoto osmdesátimilionového afrického státu.

„Nyní je to jisté. Jedná se o ony dva vyšetřovatele. Třetí tělo v hrobě s nimi jsme identifikovali jako jejich konžského tlumočníka,“ sdělil vládní mluvčí Lambert Mende. Žena byla sťata, zatímco tělo muže nalezli vesničané celé, dodal podle agentury AFP.

Šestatřicetiletá Catalánová, aktivistka a někdejší politička, se v humanitární branži specializovala na boj se sexuálním násilím. Čtyřiatřicetiletý dobrovolník z Nového Mexika Sharp měl za sebou dlouhodobé zkušenosti s rozvojovými projekty ve středoafrickém regionu.

„Michael a Zaida ztratili životy při pokusu porozumět příčinám konfliktu a nestability v Demokratické republice Kongo, ve snaze přinést této zemi a jejímu lidu mír,“ řekl generální tajemník OSN António Guterres.

Nepokoje v Kongu
Zdroj: Robert Carrubba/Reuters

Skupina odborníků OSN pro Kongo se skládá ze šesti osob jmenovaných každoročně generálním tajemníkem OSN. Úkolem týmu je informovat mimo jiné o nelegálních pohybech zbraní na území Konga, které destabilizují různé povstalecké skupiny. MONUSCO je s 19 tisíci vojáky a rozpočtem asi miliardou dolarů (přes 25 miliard korun) největší misí Spojených národů.

V zemi to vře od doby, co se prezident odmítl vzdát úřadu

Země se potýká s rostoucím násilím od loňského prosince, kdy se prezident Joseph Kabila odmítl vzdát funkce navzdory tomu, že mu vypršel mandát. V zemi působí také řada ozbrojených skupin, které se snaží získat kontrolu nad konžským nerostným bohatstvím.

Vyšetřovatelé OSN byli zabiti v provincii Kasai, kde střety eskalují. Svědčí o tom i nedávný nález masového hrobu, kde jsou ostatky až devadesáti lidí. Ozbrojenci jedné z povstaleckých frakcí tady měli být povražděni vládními vojáky.

Na druhé straně z Kasai přicházejí zprávy o brutálních vraždách a dekapitaci zhruba čtyřiceti policistů. Zatím jen do vzduchu se přitom střílí i v samotné metropoli Kinshase. Podle odhadů se v úterý sešly v ulicích hlavního města tisíce lidí, aby podpořily požadavky opozice.