Japonská vláda si naběhla na vidle – nevědomky prodala loď ochráncům velryb

Tokio - Ekologičtí aktivisté ze Sea Shepherd mají novou loď. Podařil se jim přitom husarský kousek. Koupili totiž plavidlo od japonské vlády. Ta vůbec netušila, že loď v hodnotě dvou milionů dolarů, která doposud patřila japonské meteorologické agentuře, prodává svým rivalům.

Mezinárodní radikální ekologická organizace Sea Shepherd koupila svou nejnovější loď pro kampaně proti japonským velrybářům od Japonska. A to pěkně v tichosti. Koupi uskutečnili prostřednictvím jisté americké firmy, takže japonská vláda vůbec netušila, že prodává loď ochráncům, se kterými bojuje. 

Loď, jež dříve kotvila v centru velrybářského přístavu Simonoseki a která sloužila meteorologům, kteří shromažďovali data o mořských proudech pro velrybáře, teď bude sloužit na druhé straně barikády. Přidá se k dalším čtyřem plavidlům organizace Sea Shepherd a bude spolu s nimi pronásledovat japonské velrybáře. 

Zakladatel organizace Paul Watson:

„Máme čtyři plavidla, jeden vrtulník, bezpilotní letouny a více než 120 dobrovolníků z celého světa, kteří jsou připraveni bránit majestátní velryby před nezákonnými operacemi japonské velrybářské flotily.“

Organizace Sea Shepherd přišla skoro před třemi lety o silný motorový člun Ady Gil poté, co se srazil s japonskou velrybářskou lodí. Proto teď ochránci koupili novou loď. Plavidlo v přepočtu za 40 milionů korun dotoval mimo jiné producent známého seriálu Simpsonovi. Loď, která zatím kotví v australském přístavu Hobart, popluje pod australskou vlajkou. 

Lov velryb pro komerční účely je ve světě zakázán Mezinárodní velrybářskou komisí (IWC) od roku 1986. Tokio má ale výjimku, která Japoncům dovoluje zabít každoročně několik stovek velryb pro vědecké účely. Lov probíhá v japonských pobřežních vodách a ve vodách Antarktidy.

Lov velryb zpravidla trvá od listopadu či prosince do přelomu února a března. Ochránci ze Sea Shepherd v roce 2011 útočili na velrybáře dokonce tak intenzivně, že japonská vláda nakonec raději velrybářskou sezonu předčasně ukončila. Japonci tehdy chytili 172 velryb, pětkrát méně, než měli v úmyslu.