Syrové záběry z ulic. Lukašenkův režim likviduje projevy odporu

Tvrdý odpor režimu proti demonstracím. Ulice Minsku na záběrech RFE (zdroj: ČT24)

Demonstrace síly režimu v rukou posledního evropského diktátora. Proti Alexandru Lukašenkovi se vzedmula nová vlna demonstrací a běloruský autoritář odpovídá masových zatýkáním. Záběry zásahů přímo z ulic poskytlo České televizi rádio Svobodná Evropa.

Bělorusy v těchto dnech vyhání do ulic hlavně žalostný stav tamní ekonomiky. Posledním impulzem byl Lukašenkův dekret, který nezaměstnané a neregistrované na pracovních úřadech trestá zdaněním.

Po vlně nesouhlasu sice Lukašenko tento zákon zrušil, emoce v ulicích tím ale neuklidnil. „Ti lidé se dostávají do situace, kdy jim nezbývá nic jiného než se bouřit. I proto si myslím, že podstata těchto protestů není vědomá politická opoziční situace, ale vyloženě sociální revolta,“ zmiňuje komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák.

Lukašenkův režim odpovídá tvrdými zásahy a ruku vztáhl dokonce i na starší osoby, které bývaly jeho oporou. V prvních dnech demonstrací na venkově se totiž běloruský vládce ještě tvářil smířlivě, když ale dorazily do Minsku, otočil.

Zásah policie proti demonstrantům v Minsku
Zdroj: Reuters

Záporný růst HDP

Oficiální nezaměstnanost v zemi je velmi nízká, pohybuje se mezi třemi desetinami procenta a jedním procentem. Toto číslo ale zahrnuje jen ty, kteří jsou registrovaní na úřadu práce, což většina nezaměstnaných Bělorusů není.

Úřad totiž zpravidla nabízí jen špatně placená místa pro nekvalifikované lidi a ani těch není kvůli ekonomické krizi a vysoké inflaci dostatek. Nezaměstnaní hlášení na úřadě navíc dostávají jako podporu pouhých třináct euro měsíčně, což představuje patnáct procent částky, která je stanovena jako hranice chudoby.

obrázek
Zdroj: ČT24

V krizí zmítaném běloruském hospodářství (čeká se, že růst HDP bude letos potřetí za sebou záporný) dominuje státní sektor, zatímco malé a střední podniky jsou omezovány. Ekonomika tak nezvládá vytvářet dostatek pracovních míst.

V posledních dvou letech bylo podle oficiální statistiky propuštěno ze státních podniků o 190 tisíc lidí víc, než bylo přijato. Toto číslo navíc nezahrnuje skrytou nezaměstnanost, kdy pracovní poměr existuje jen na papíře. Situaci ještě zhoršují ekonomické problémy v sousedním Rusku, kam Bělorusové jezdí za prací.

Uložit