Rozbitá okna, vyvrácené stromy. Queensland zasáhla nejsilnější bouře za posledních šest let

Severovýchod Austrálie devastuje zkáza jménem Debbie (zdroj: ČT24)

Na severovýchod Austrálie udeřil v noci cyklon Debbie. Vítr dosahoval rychlosti až 260 kilometrů v hodině. V Queenslandu v okolí města Airlie Beach živel přerušil telefonní spojení, lijáky zaplavily ulice, vichr rozbíjel okna, vyvracel stromy a poškodil střechy domů. Asi 50 tisíc domácností bylo bez elektřiny. Jeden člověk byl vážně zraněn.

Cyklon Debbie, který je nejsilnější bouří v australském státě Queensland od roku 2011, dorazil na pevninu v úterý v poledne místního času (ve čtyři hodiny ráno našeho času). Krátce předtím poničil turistická letoviska na ostrovech Whitsunday Islands u východního pobřeží.

Na čtyři stovky škol a školek zůstalo zavřených, uzavřeno bylo i letiště Townsville a přístavy Abbot Point, Mackay a Hay Point kvůli vysokým vlnám. „Cyklon je velmi hlučný. Zní to, jako by na střeše vašeho domu přistálo jumbo,“ popsal živel jeden z místních obyvatel.

Blížící se cyklon zachytila kamera z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Debbie oproti očekávání postupuje na jihozápad velmi pomalu, což znamená, že lijáky a vichr hned tak neustanou. „Potrvá to dlouho, minimálně do večera, než vítr začne konečně slábnout,“ uvedla premiérka státu Queensland Annastacia Palaszczuková. Zároveň vyzvala obyvatele, aby v následujících hodinách nevycházeli z domů.

„Podmínky se rychle zhoršily. Buďte opatrní a zůstaňte doma do středy,“ prohlásil v parlamentu australský premiér Malcolm Turnbull.

obrázek
Zdroj: ČT24

Úřady už v pondělí vyzvaly k evakuaci asi 25 tisíc lidí, což by byla největší evakuace v Austrálii od cyklonu Tracy z roku 1974. Řada lidí ale výzvu k opuštění svých domovů a přesunu do výše položených míst neuposlechla.

Podle místní policie byl vážně zraněn jeden muž ve městě Proserpine, když na něj spadla zeď. Byl převezen do nemocnice, o jeho stavu zatím nejsou další informace. Policie připsala cyklonu i dopravní nehodu ve městě Proserpine, při níž v pondělí zemřela 31letá turistka. Příčinou mohlo být podle policie zhoršené počasí před blížícím se cyklonem.

Očekává se, že cyklon způsobí i vážné škody farmářům. V oblasti se pěstuje zejména ovoce a zelenina, včetně rajčat, paprik či manga.

Poté co zeslabí, by však mohl do jiných zemědělských oblastí přinést tolik očekávané srážky a odvrátit následky sucha. 

Bouře Debbie je zrádná tím, že dorazil na pevninu ve své nejsilnější fázi. Navíc se pohybuje velmi pomalu, a může tak na jednom místě způsobit větší škody. Ze stejného důvodu hrozí na jednom místě větší koncentrace srážek – a tudíž povodní.