Le Penová se sešla s Putinem. Rusko podle něj nehodlá do voleb ve Francii zasahovat

Francouzská prezidentská kandidátka Marine Le Penová se během své návštěvy Moskvy sešla s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Šéf Kremlu prohlásil, že se Rusko nehodlá vměšovat do francouzských voleb.  Le Penová přijela do Ruska na pozvání šéfa zahraničního výboru Státní dumy Leonida Sluckého.

Šéfka krajně pravicové Národní fronty se dlouhodobě netají sympatiemi vůči Vladimiru Putinovi a jeho politice. Schvaluje například anexi Krymu.

Putin prohlásil, že si Moskva vyhrazuje právo setkat se s jakýmkoliv evropským politikem a Le Penová je podle něj zástupkyní „poměrně rychle rostoucího prvku evropských politických sil“. Setkání obou politiků trvalo zhruba půldruhé hodiny. 

„Samozřejmě vím, že předvolební kampaň ve Franci je v plném proudu. Nechceme tento proces jakýmkoliv způsobem ovlivnit, ale vyhrazujeme si právo setkat se s kterýmkoliv zástupcem všech politických sil,“ upozornil ruský prezident.

Marine Le Penová s Vladimirem Putinem
Zdroj: Reuters

Předsedkyně Národní fronty během setkání podle svých slov hovořila mimo jiné o boji proti islamistickému terorismu a v ruské televize uvedla, že za tímto účelem je nezbytné účinně sdílet informace

„Je zajímavé probírat s vámi rozvíjení vztahů našich zemí a situaci v Evropě. Vím, že zastupujete evropské politické spektrum, jež se velmi rychle rozvíjí,“ poznamenal při schůzce Putin.

Vůdkyně francouzské krajní pravice je v Rusku od roku 2011 již počtvrté. Ráno vystoupila před poslanci zahraničního výboru Státní dumy a uvedla, že nevidí důvod pro to, aby se Francie k Rusku chovala nepřátelsky.

Nevidím žádný důvod, jenž by ospravedlňoval nepřátelský postoj současných francouzských čelných představitelů vůči Rusku.
Marine Le Penová

Ruským poslancům také vysvětlovala své důvody, proč odmítá sankce, které Evropská unie vůči Rusku zavedla kvůli jeho roli v ukrajinském konfliktu. Zdůraznila také, že Rusko a Francie musí spolupracovat v boji proti terorismu. 

Marine Le Penová
Zdroj: Reuters

Le Penová nejede do Ruska pro peníze, ujišťuje její tajemník

Národní fronta získala v roce 2014 úvěr devět milionů eur od ruské soukromé banky. To vzbudilo obavy, že stranu podporuje Moskva. Půjčku z Ruska tehdy Národní fronta vysvětlovala tím, že francouzské banky jí půjčit odmítaly.

Pokladník strany Wallerand de Saint-Just nyní sdělil, že návštěva Le Penové v Moskvě není motivovaná potřebou dalších finančních zdrojů a následně to potvrdil i její tajemník. „Nechceme financovat (prezidentskou kampaň) z ruských bank. To vám můžu na sto procent garantovat,“ uvedl Philippot.

I Putinův mluvčí Dmitrij Peskov na tiskové konferenci zdůraznil, že se během setkání nehovořilo o žádné finanční pomoci.

Členové Národní fronty ovšem agentuře AP řekli, že na prezidentskou kampaň i na nadcházející parlamentní volby shání strana miliony eur.