Masood tvrdil, že je učitel. Používal falešná jména a měl bohatý trestní rejstřík

Pachatelem středečního útoku v Londýně byl 52letý Khalid Masood. Muž měl bohatý trestní rejstřík, oznámila britská policie. Rodák z Kentu v jihovýchodní Anglii ale nevzbuzoval podezření z přípravy teroristického útoku.

Předpokládá se, že muž, jenž používal řadu falešných jmen, v poslední době žil ve střední Anglii. Policie nyní prověřuje útočníkovu minulost a také jeho styky.

Na několika místech v zemi zásahové jednotky provedly v noci na čtvrtek razie, mimo jiné v Birminghamu. Spekuluje se, že útočník, který o sobě v jednom dotazníku uvedl, že je učitel angličtiny a ženatý otec tří dětí, zde bydlel a že z tohoto města pocházel i automobil, který k činu použil. Tyto informace ale úřady dosud nepotvrdily.

Web deníku Guardian cituje ženu z Birminghamu, která tvrdí, že byla Masoodovou sousedkou, neznala prý ale jeho jméno. Žena uvedla, že pachatel žil v Birminghamu se ženou a dítětem a rád zahradničil.

Rodina byla podle ní milá a zdrženlivá. Sám Masood byl klidný a příjemný, nikdy s ním neměla žádný problém. Rodina se z Briminghamu náhle odstěhovala loni kolem Vánoc, uvedla. 

Masood byl odsouzen za řadu činů včetně napadení

„Masood nebyl v současnosti předmětem žádného vyšetřování a nebyly žádné předchozí informace o tom, že by měl v úmyslu spáchat teroristický útok,“ uvádí se v policejním prohlášení. „Nicméně byl znám policii pro celou řadu předchozích rozsudků za napadení, včetně těžkého ublížení na zdraví, držení útočných zbraní a narušování veřejného pořádku,“ uvádí policie.

Poprvé byl Masood odsouzen v listopadu 1983 za poškozování cizí věci. Poslední rozsudek byl nad ním vynesen v prosinci 2003 za držení nože. Nikdy nebyl odsouzen za žádný čin vztahující se k terorismu.

Policie zároveň ale vyzvala případné svědky, aby se obrátili na její protiteroristické oddělení s možnými informacemi o Masoodově teroristické činnosti. Britská premiérka Theresa Mayová v parlamentu tvrdila, že Masood byl před několika lety kvůli „násilnému radikalismu“ v hledáčku britské tajné služby MI5.

Kriminální minulost Masooda ale podle bývalého velvyslance v Afghánistánu Petra Pelze, který byl hostem pořadu 90' ČT24 , tvořily převážně méně závažné činy, na základě kterých nešlo předpokládat, že by měl v úmyslu v budoucnosti spáchat teroristický útok. Jako příklad uvedl držení nože, které například v České republice trestné není. „ Abychom u takového člověka vytipovali, že jednou za dvacet let sedne do auta a bude útočit, je nemožné,“ řekl. 

Bezpečnostní analytik František Šulc v pořadu zase poukázal na vyšší věk teroristy. Pachatelé podobných útoků bývají podle něj většinou výrazně mladší. „Věk může být určitým náznakem. Je to první věc, která člověka na tomto teroristickém činu jako první zarazí,“ řekl Šulc.

Petr Pelz a František Šulc v pořadu 90' ČT24 (zdroj: ČT24)