Pokud nezměníte postoj, Evropané nebudou nikde v bezpečí, varuje Erdogan

Evropané se nebudou moci nikde ve světě bezpečně pohybovat po ulicích, pokud Evropa nezmění svůj postoj, prohlásil podle agentury Reuters turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecko se v poslední době dostalo do konfliktu s několika západoevropskými zeměmi, které nesouhlasí s tím, aby ministři turecké vlády agitovali v jejích městech před nadcházejícím referendem o změnách ústavy. O tématu budeme hovořit také v Interview ČT24 v 18:28 s bezpečnostním analytikem Tomášem Pojarem.

„Pokud Evropa bude pokračovat tímto způsobem, žádný Evropan se nebude moci nikde ve světě pohybovat po ulicích bezpečně. My jako Turci žádáme Evropu, aby respektovala lidská práva a demokracii,“ nechal se Erdogan slyšet při setkání s místními novináři v Ankaře.

Erdogan pokračuje před referendem v útocích na Evropu

Turecký prezident pokračuje ve vyhrocené rétorice vůči Evropě  už několik týdnů. V úterý oznámil, že po referendu přehodnotí vztahy své země s Evropskou unií. Současná Evropa je podle něj fašistická a krutá jako v období před druhou světovou válkou.

Erdogan a turečtí ministři v poslední době opakovaně kritizují hlavně Nizozemsko a Německo za to, že tyto země zabránily agitaci na shromážděních určených pro exilové Turky. Cílem agitace je tyto lidi přesvědčit, aby v referendu hlasovali pro změny ústavy, které Erdoganovi poskytnou mnohem širší pravomoci a podle Západu mu umožní zavést v zemi autoritářský systém.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmus podle Reuters oznámil, že turečtí vládní činitelé se sice stále účastní akcí pro tureckou diasporu v Evropě, ale už neagitují.

Referendum je plánované na 16. dubna. Sám Erdogan ujistil, že po hlasování vznikne „velmi rozdílné Turecko“.