V Káhiře opět střety mezi odpůrci a příznivci Mursího

Káhira - Před prezidentským palácem v egyptské metropoli se znovu protestovalo. Vypukly tady potyčky mezi stoupenci prezidenta Muhammada Mursího a jeho odpůrci. Při střetech zemřeli nejméně dva lidé. Mursího odpůrci požadují, aby prezident zrušil své nedávné dekrety, jimiž si rozšířil pravomoci na úkor parlamentu a justice.

U paláce dnes znovu protestovali stoupenci prezidentova Muslimského bratrstva i opoziční skupiny. Házeli po sobě kameny a jinými předměty. Zastánci prezidenta bourali strany druhého tábora, které si na protest postavili se záměrem zahájit několikadenní demonstraci.

Egyptský viceprezident Mekki prohlásil, že ještě před konáním referenda by mohly být s opozicí dohodnuty dodatky ke kontroverzním článkům navrhované ústavy. „Musí tu být konsensus,“ řekl Mekki. „Existuje opravdová politická vůle překonat toto období a reagovat na požadavky veřejnosti,“ dodal.

Část egyptské opozice vzkázala, že je k dialogu připravena, pokud prezident zruší dekret, jenž mu zajišťuje mimořádné pravomoci, a pokud bude odloženo referendum o návrhu nové ústavy.

Prezident musel včera kvůli rozhořčeným demonstrantům utéct z paláce zadním vchodem. Dnes se ale do komplexu vrátil a plně se ujal svých povinností.

Tisíce lidí v úterý v Káhiře demonstrovaly proti návrhu nové ústavy, který prosazují islamisté za podpory prezidenta. Masový protestní pochod k prezidentskému paláci vyústil ve střety mezi demonstranty a policisty, kteří objekt střežili. Policejní zásahové jednotky použily proti protestujícím u prezidentského paláce slzný plyn poté, co demonstranti prolomili policejní zátarasy. Podle ministerstva zdravotnictví bylo při úterních střetech zraněno 18 lidí.

Protesty v Egyptě
Zdroj: ČTK/AP/Nasser Nasser

Účastníci úterní demonstrace označili svůj protest za „poslední výstrahu“ Mursímu. „Lid chce pád režimu,“ provolávaly davy. Tato „poslední výstraha“ se ale podle agentury Reuters může stát labutí písní pro nesourodou egyptskou opozici, která má jen mizivé šance zabránit příští týden chystanému všelidovému hlasování o kontroverzním návrhu ústavy. Ten byl připraven během šesti měsíců a minulý týden narychlo schválen i přes bojkot opozice ústavodárným shromážděním, v němž dominují islamisté. Ti podle kritiků přitom ovlivnili znění ústavy na úkor liberálů. Referendum je naplánováno na 15. prosince.

Mursí k tomu přispěl vydáním řady kontroverzních dekretů, jimiž především zaštítil ústavodárnou radu, v níž dominují islamisté, i horní parlamentní komoru před rozpuštěním. Současně si uzurpoval mimořádné pravomoci nepodléhající možnosti justiční korekce.

To národ rozdělilo na tábory Mursího stoupenců a odpůrců. Islamistický prezident, který v těchto dnech čelí nejhlubší krizi za své půlroční působení v nejvyšší funkci, ale neprojevuje sebemenší náznak, že by se podvolil tlaku.