Zakladatel společnosti McAfee chce azyl v Guatemale

Guatemala - Průkopník antivirových programů pro počítače John McAfee opustil Belize, kde ho chce policie vyslechnout kvůli vraždě jistého Američana. Podle svého advokáta hledá nyní politický azyl v sousední Guatemale.

Sedmašedesátiletý McAfee předtím v pondělí napsal na svém blogu, že opustil zemi. „Nejsme v Belize, ale všechna nebezpečí za námi ještě nejsou,“ uvedl McAfee, kterého doprovází dvojice novinářů a jistá žena. Dodal, že z Belize unikl lstí, když k hranicím s Mexikem vyslal muže, který vystupoval jeho jménem se severokorejským pasem. Nyní je prý tato osoba v bezpečí v Mexiku.

Podnikatel je podezřelý z vraždy souseda

Policie v Belize nadále zámožného podnikatele hledá. „Stále se domníváme, že je zde, někde v této zemi,“ uvedla policie. McAfee tvrdí, že se před úřady v Belize skrývá kvůli obavě o svůj život a že mu policie chce neprávem přičíst vinu za zmíněnou vraždu. Dvaapadesátiletý Gregory Faull byl v Belize jeho sousedem a zemřel střelou do hlavy.

Do Belize se McAfee přestěhoval v roce 2008 kvůli nižším daním. Vlastní tam několik domů, bezpečnostní agenturu a ekologickou firmu. Do problémů s místní policií se dostal i dříve. V květnu policie prohledala jeho dům kvůli střelným zbraním. Později se ukázalo, že na většinu z nich má povolení.

McAfee patřil k prvním, kdo vydělali na internetu ohromné jmění. Společnost nesoucí jeho jméno založil v roce 1989. V roce 1995 z ní odešel, protože se ukázalo, že přeháněl význam viru Michelangelo, aby se zvýšil prodej antivirových programů. S nynějším producentem antivirových programů, který byl prodán firmě Intel, nemá již nic společného.

Vydáno pod