Policie zatkla komplice vraha z Toulouse

Toulouse - Francouzská policie pokročila v případu islámského teroristy Mohamada Meraha, který na jaře v Toulouse a okolí zastřelil 7 lidí. Zadržela podezřelého muže a ženu. Právě ti mu měli s vraždami pomáhat.

Vyšetřovací tým nad stolem otázek kolem střelby v Toulouse pokročil. Po tři čtvrtě roce policisté vyslýchají nové svědky. Zadrželi konvertitu k islámu z řad kočovné komunity v Albi a jeho bývalou družku v Toulouse. Pravděpodobně vrahovi poskytovali zázemí. 

Francie traumatizující březnové vraždy spáchané zradikalizovaným mladým delikventem znovu prožívá. V půlce listopadu vydal nejstarší z pěti sourozenců původem alžírské rodiny knihu „Můj bratr, ten terorista“. V ní tvrdí, že vraždy jsou výsledek výchovy rodičů.    

Otec byl rváč a překupník drog a rodinu opustil. Abdelghání Merah sám od zfanatizovaných sourozenců a matky odešel. Má za ženu nemuslimku a bál se o 15letého syna. „Dokonce mému synovi říkali, ať se opásá výbušninami a jde se odpálit někam do metra. Tihle lidé jsou prostě nebezpeční a chtějí vyhlásit válku,“ říká bratr vraha z Toulouse. 

Po mnohahodinovém obléhání byl extremista Mohamed Merah 22. března při policejní akci francouzské policie zabit ve svém bytě v Toulouse. Předtím Merah zastřelil v Toulouse a jeho okolí tři francouzské vojáky a čtyři židy.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)