Oponenti junty chtěli zavraždit premiéra, tvrdí thajská policie

Thajská policie oznámila, že odhalila spiknutí s cílem zavraždit premiéra Prajutchu Čan-Oču. Vyšetřovatelé zajistili velké množství zbraní a výbušnin. Patřily podle nich Červeným košilím, aktivistům bojujícím proti režimu vojenské junty, kteří sympatizují se svrženým premiérem Thaksinem Šinavatrou.

Policie u skupiny nalezla desítky pušek a granátů i munici. Dům, v němž razie proběhla, patří Wuthipongu Kochathamakunovi, který byl od vojenského převratu v zemi na útěku. Kochathamakun je vůdcem Jednotné fronty proti diktatuře, jejíž členové se také označují jako Červené košile.

Policie v souvislosti s razií zadržela devět lidí, kteří jsou kromě nelegálního držení zbraní podezřelí, že chtěli v zemi rozpoutat nepokoje a spáchat atentát na premiéra Prajutchu Čan-Oču. „Nalezli jsme pušku se zaměřovačem. Garantujeme, že se nepoužívá k střílení ptáků. Měla být použita k zavraždění lídra země,“ uvedl šéf thajské policie.

Zbraně a výstroj zajištěné thajskou policií
Zdroj: Reuters

Thaksin Šinavatra byl premiérem od roku 2001 do roku 2006, kdy byl nucen odejít do exilu poté, co v Thajsku proběhl puč. Thaksinova politická strana však jako kandidátku nominovala Thaksinovu sestru Jinglak, která volby s přehledem vyhrála.

K dalšímu státnímu převratu došlo v Thajsku v roce 2014. Šinavatrová musela odstoupit z funkce v květnu 2014 po bouřlivých nepokojích, když ji ústavní soud shledal vinnou ze zneužití moci. Necelé dva týdny po její rezignaci se iniciativy chopila armáda. Vojenská junta totiž nalezla skrýše se zbraněmi, které podle ní patřily skupinám věrným Thaksinu Šinavatrovi. S deklarovaným záměrem znovunastolit pořádek se pak ujala moci.