Útočník z Orly přišel „zemřít pro Alláha“ pod vlivem alkoholu a drog

Útočník z pařížského letiště Orly, jehož v sobotu zastřelili vojáci v odbavovací hale, měl v době činu v krvi alkohol, kokain a THC. S odvoláním na lékaře o tom informovala agentura AFP. Motiv útoku devětatřicetiletého Francouze na vojenskou hlídku stále není znám, policie ale případ vyšetřuje jako terorismus.

„Toxikologická analýza provedená v neděli prokázala v krvi přítomnost marihuany a kokainu a 0,93 promile alkoholu,“ uvedl zdroj ze soudního lékařství. Agentura AFP v této souvislosti připomněla, že útočník Ziyed Ben Belgacem byl v roce 2009 odsouzen za obchodování s drogami.

Už v neděli prohlásil Belgacemův otec, že jeho syn nebyl islámským radikálem, nýbrž jednal pod vlivem návykových látek. Také ze svědectví přítomných v době činu na letišti vyplynulo, že muž nebyl v době útoku příčetný.

Ziyed Ben Belgacem byl zastřelen v sobotu ráno na pařížském letišti Orly poté, co se pokusil člence vojenské hlídky sebrat zbraň. Podle prokurátora přitom na vojáky křičel, že přišel „zemřít pro Alláha“. Kromě útočníka se nikomu nic vážného nestalo.

Před útokem na letišti dorazil Belgacem do baru na předměstí na opačné straně Paříže, kde začal střílet z pistole. Nikoho nezasáhl. Ještě před tím postřelil policistu při běžné dopravní kontrole.

Belgacem měl už roky problémy zákonem. Pašoval drogy a má na svědomí i ozbrojenou loupež. Podle prokurátora se radikalizoval při pobytu ve vězení v letech 2011 a 2012. Úřady mu proto nechaly prohledat byt už po předloňských listopadových útocích v Paříži. Nic ale nenašly.